Nem kérdés mivel mosunk

A nehéz, lószőrökkel teli ruhadarabok tisztítása sokaknak okoz problémát, hiszen nem szívesen rakják be otthoni mosógépükbe az olykor sáros vagy lovak szőre által bekoszolódott nadrágokat, pólókat.

Egy régóta használt nyeregalátét főleg a ló felőli oldalon megkeményedik és megtöredezik. A merevvé vált alátét nyeregtörést okozhat, a ló hátán a szőr jelentősen kikophat, ráadásul lovunk meg is sérülhet és az izzadságot sem képes már kellő mértékben felszívni.

Ne hagyjuk ennyire elkoszolódni az anyagot, egy kemény munka alatt átizzadt alátétet érdemes egy használat után kimosni. Minél gyakrabban mossuk ezeket, annál könnyebb a tisztításuk és a mosógépben sem okoz dugulást.  Akár kézi, akár gépi mosás mellett döntünk, először mindenképpen keféljük át a ruhadarabokat és távolítsuk el a felesleges szennyeződéseket.

Mivel az anyag közvetlenül érintkezik a ló bőrével, olyan mosószert használjunk, amely nem válthat ki allergiás reakciókat. A mosást követően pedig alaposan öblítsük ki és csak teljesen megszáradt izzasztót tegyünk a ló hátára. Mindenképpen érdemes a lovas felszereléseket az utcai ruháktól külön mosni.

Kitti a kedvenceinél használt nyeregalátéteket egy mosódió alapú, környezetbarát összetevőkből készült mosószerrel tisztítja. A paciknak a folyékony mosódió nem okozott semmi gondot.

Mosódió mag (Életmag)

Délkelet Ázsiában, valamint a Himalája lábánál őshonos Mosódió fa vagy szappanfa (Sapindus mukorossi)  aranyló sárga színű gyümölcse természetes szappant tartalmaz, amit évszázadok óta használnak mosási és tisztítási célokra egyaránt! A Mosódió ma már Európában is egyre népszerűbb alapanyag a Mosószergyártásban, a tisztán Organikus szappan és anti-allergén tulajdonsága miatt. A Mosódió fák évente két alkalommal hoznak bőséges termést, ezért a Mosódió magját, az Indiai hagyomány a bőség és gazdagság szimbólumának is tartja!

 

A Herbow termékcsalád mosószerei nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat, színezékeket, bőrkímélő összetevőinek köszönhetően az érzékeny bőrűek, allergiában szenvedők is használhatják és természetesen kedvencünk felszereléseit is bátran moshatjuk vele.

Képek: Pirmák Tamás