Heti Lovas: Mikó Sándor

Heti Lovas című rovatunkban olyan lovasokkal ismerkedhettek meg, akik a lovas sportok valamelyik ágában jeleskednek vagy hobbilovasok, akiknek mindenük a ló. Minden héten új lovasnak tesszük fel az alábbi öt kérdést.

Ismerkedjetek meg Mikó Sándorral.

Sziasztok, Mikó Sándor vagyok, 20 éves, másodéves mezőgazdasági mérnök hallgató. Lovaglás mellett gitározok, illetve több évig versenyszerűen karatéztam.

1.Hogyan kerültél kapcsolatba a lovakkal?

Hat évesen kerestünk nekem valamilyen sportot, és a lovaglásra esett a választás. Többször voltam lovas nomád táborban és annyira megfogott, hogy elkezdtem itt tanulni a lovaglást és a lovasíjászatot. Erre a helyre került pár évvel később első lovam is.

2.Hobbi szinten lovagolsz vagy szeretnél a lovassport valamelyik szakágában versenyezni?

Jelenleg hobbi szinten lovagolok, de később ezen szeretnék változtatni. Egyetem mellett csak hétvégente van időm, de amikor nincs tanulás, szinte minden nap kint vagyok. Régebben szinte csak terepen lovagoltam,  2 éve bemutatóztam Ópusztaszeren. Ezek mellett, főleg az utóbbi időben fordítottam nagyobb figyelmet a parellire/ földimunkára, libertyben már egész eredményes vagyok. Massimo Basili Magyarországi kurzusait is látogatom lovammal, így egy magasszintű  képzésbe kezdtem bele. Hétköznapokon Gömöri Csabától tanulom a Klasszikus Könnyedséget.

3.„Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember belsőjének.” Te mit kaptál a lovaktól?

Egy teljesen új világszemléletet, türelmet, kitartást és rengeteg alázatot, ami nagyon hasznos manapság.

Bajánnal

4.Ki a kedvenc lovad, mitől más Ő, mint a többi ló?

Egy lovam van, Bajánnak hívják, 14 éves Shagya arab herélt. Tíz éve boldogítjuk egymást és elmondhatjuk, hogy felnevelt egy kisfiút.  Pörgéséről, dinamikájáról híres. Rengeteg tapasztalatot, élményt köszönhetek neki, és rajta keresztül minden egyes nap tanulok valami újat.

5.Mit üzensz azoknak, akik még nem ültek lóháton, de szeretnék kipróbálni?

Azt, hogy azonnal kezdjenek bele, és ne csüggedjenek a kudarcok után. Meglepően sok kihívás és élmény rejlik ezekben az állatokban. Valamint nagyon nem mindegy az edző és a helyszín megválasztása.      

Köszönjük Sándornak a válaszokat. Gratulálunk az eddigi eredményeihez és további sok sikert kívánunk Neki!