Tüntetést szerveznek a Nemzeti Vágta (Cirkusz) ellen

   Futótűzként terjedt az interneten a videó a sarkadi lovas balesetről, aminek hatására betelt a pohár a Lovasok között és szeptember 14-16.-ra a Magyar Lovas Közösség tüntetést szervez a Hősök terére. Legfontosabb pontjuk a Nemzeti Vágta elleni fellépés.

„Évek óta nézzük némán azt a rengeteg sérülést és borzalmat amit a Nemzeti Vágta hagy maga után! A Sarkadi vágtán történtek után elég a hallgatásból!!!
Hangot kell adnunk, hogy a laikusoknak felnyíljon végre a szeme, hogy ez így nincs rendjén!!

A legfontosabb pont, az a Nemzeti Vágta elleni fellépés. A Hősök Tere és minden összetákolt helyszín alkalmatlan lóversenyre.”

-olvashatjuk a facebook csoportban.

   A csoportban sokan kifejtették véleményüket, sok a felmerülő kérdés nem csak a balesettel kapcsolatban, hanem magát a vágtát illetően is, amik meg válaszolatlanok.

„Nemzeti Vágta lovasai ha együtt érezeztek és van bennetek némi betyár becsület , ítéljétek el ezt a cselekményt úgy hogy nem vesztek részt a vágtán !! Ne a pénz vezéreljen benneteket ! Nem méltó ez a rendezvény többé, hogy a nemzeti névvel jelöljék !!”

„Azért a sok sérülés a lovak “felkészítése” miatt is van. Hobbi lovakból akarnak fabrikálni egy versenylovat két perc alatt, három perc hìrnévért.”

„Fel tenném a saját ellenérzéseimet kérdéseimet .
A lovak nem megfelelőek egy ilyen nagy megterhelést jelentő versenyhez. Az angol és arab telivéreket évszázadok óta tenyésztik, szelektálják, javítják hogy megbírjanak fizikálisan és mentálisan is egy ilyen versenyt. A nemzeti vágtán induló lovak csak pár hónapos edzést kapnak. A közelében sincs egyik a másiknak.
A lovasok is pár hónap alatt felkészülnek. Miért nincs vizsga? Ki ellenőrzi, hogy biztosan készen állnak e egy ilyen versenyre?
A pályák borzalmasak. Közelében sincsenek a galopp pályák viszonyaihoz. A pálya ellenőrök milyen képzést kapnak? Ismerik a galopp pálya megfelelő körülményeit? A külföldön megrendezésre kerülő rövidtávú futtató versenyek körülményeit?
A versenyen részt vevő állatorvosok mind képzettek a galopp sportban felmerű fizikális és mentális problémákban? Vajon megfelelő felszerelésekkel és szakértelemmel vizsgálják meg verseny előtt és után a lovakat? Fel vannak készülve egy veszhelyzetre, pl egy verseny közbeni altatásra, tetem elszállításra?
A szervező bizottság honnan vette at az abszurd ötletet hogy egy ilyen rendezvényt, ahol nagyon nagy létszámban jelennek meg lovak, egy betonozott főtéren tartsanak meg?
Az eseményen résztvevő lovaknak és lovasoknak az adott “produkcióhoz” megfelelő felkészültségét, fizikumát, mentális állapotát megfelelően ellenőrzik e???
A lovasok a minden évben többször előforduló, sokszor brutális balesetek után hogy képesek rajthoz állni, és nem megfelelő körülmények között kockáztatni saját és a lovuk egészségét?”