Ló pedikűr, avagy a patkolás rejtelmei

   A paták napi tisztítása mellett (munka kezdete előtt és után a nyírbarázdákból és a talpból a bele ragadt szennyeződéseket, mint a föld vagy a trágya, patakaparóval el kell távolítani) a rendszeresen munkára fogott lovak patáját szükséges patkolni is. Keményebb talajon gyorsabban kopik, mint növekszik, ezért patkoló kovács közreműködésével 6-8 hetente végezzük, attól függően, mennyit megy a ló, esetleg meglazul, vagy elvesztette patkóját.

Komjáthy Csaba Újfehértóról jár Nyírbogdányba Bitang és Gyuri patáját rendbe tenni. Debrecenben tanult, és több, mint 25 éve dolgozik patkoló kovácsként főállásban. Gyakorlatának és rutinos mozdulatainak köszönhetően kicsivel több, mint egy óra alatt bevasal egy lovat.

A paták megvizsgálása után, ha rendellenesség látható, gyógypatkó felhelyezését javasolja

Különböző fajtájú, hasznosítású, esetleg beteg patájú lovak esetén más-más típusú patkókat használ. A legelterjedtebb patkótípusok: egységes elülső és hátulsó, csavaros sarkos patkó, körmös patkó, versenypatkó, csukott patkó, félholdpatkó, hevederes patkó, fedeles patkó, gumitalp vagy gumisarok alátétes patkó.

Bitang régi patkóinak eltávolítása után az új patkókat a patája formájára igazította. Ha a régi patkó nincs túlságosan el használódva, az ismét felhelyezhető, ha már nagyon kopott, újat kell felverni. Ezek rendszerint kovácsoltvasból készülnek, de sportlovaknál már egyre inkább a könnyűfém ötvözetből készült patkók az elterjedtebbek. A kész patkókat patkószeggel rögzítette a pata szaru részéhez.

Patkószegek segítségével rögzítette a patkókat a patához

Rutinjának köszönhetően a patkószeg beverése közben Bitang semmilyen fájdalmat nem érzett, ha mégis megrándult a ló valamilyen kellemetlenség miatt, Csaba azonnal észlelte azt. Ezután a patából kiálló szegeket eltávolította, a patkót pedig összereszelte a patával.

A munkafolyamat képekben: