A kapitány szerint a válogatott tudja kezelni az esélyesség terhét

Tóth Tamás szövetségi kapitány szerint a magyar hajtók vannak annyira jók, hogy címvédőként indulva, az ebből adódó teherrel együtt is eredményesen szerepeljenek a jövő heti, lipicai kettesfogathajtó-világbajnokságon.

“Címvédőként érkezünk egyéniben és csapatban is, ez kötelez bennünket, ennek van súlya természetesen. Nyilvánvalóan mindenki minket szeretne legyőzni, de mi meg vagyunk annyira jók, hogy ezt megfelelően tudjuk kezelni”

– mondta a szakvezető szerdán az M4 Sport Sportreggeli című adásában.
    A kapitány hozzátette: minden lehetőséget megragadtak arra, hogy jól felkészüljenek, ez sikerült is, a csapat pedig egy “nagyon komoly” válogató versenysorozat után állt össze.
    Tóth Tamás a válogatók alapján a 11-szeres világbajnok Lázár Vilmos és nyolcszoros világbajnok öccse, Lázár Zoltán mellett a csapatban világbajnok ifjabb Nagy Tibort, a póni világbajnok Hölle Martint, továbbá a magyar bajnok Kákonyi Norbertet nevezte eredetileg, míg Szilágyi Zsolt utóbb került az indulók közé, amikor kiderült, hogy a rendezők döntése nyomán nemzetenként hat versenyző indulhat.
    A válogatási elvekről annyit jegyzett meg, hogy nem csupán a konkrét eredményeket vette figyelembe, hanem mérlegelte azt is, hogy ki és hol, milyen szinten tud segítségére lenni a csapatnak, illetve egyéniben milyen lehetőségei lesznek az adott versenyzőnek.
    Szót ejtett Lázár Zoltán állapotáról is, aki – segédhajtó fiával együtt – július elején a nebanicei versenyen megsérült, amikor felborult a kocsija. A vállában elrepedt a csont, s bár egyelőre nem műtötték, három hetet ki kellett hagynia.

“Tudja vállalni a versenyzést, de nem százszázalékos. A köztes időkben kezelni kell a vállát, a végleges megoldást pedig valószínűleg műtéttel lehet majd elérni”

– mondta Tóth Tamás, aki szerint a magyarok valóban esélyesként utaznak ki, és ha a lovak épségben érkeznek meg a vb helyszínére, akkor “bármi megtörténhet”.
    A szakvezető a háromfős csapat tagjait a lovak első állatorvosi vizsgálata után a helyszínen jelöli ki.

“Nagyjából összeállt bennem a kép, hogy ki fogja alkotni a csapatot, de úgy gondolom, az a szerencsés, ha megvárjuk a vizsgálat végét, amikor a lovakat versenyzésre alkalmasnak minősítik”

A két évvel ezelőtti, fábiánsebestyéni vb-n a magyar szövetség elnökeként is tevékenykedő Lázár Vilmos győzött testvérét, Lázár Zoltánt megelőzve, míg az ifjabb Dobrovitz Józseffel kiegészülő magyar csapat szintén aranyérmes lett.
    A lipicai vb-n jövő szerdán lesz a megnyitó, a versenyek vasárnapig tartanak, csütörtökön és pénteken díjhajtásra, szombaton maratonra, a zárónapon pedig az akadályhajtásra kerül sor.

MTI