Fotók by Pirmák Tamás

Pirmák Tamás számára hobbiként indult a fotózás, ma is így tekint rá, még keresi a vonalat, ami a fotózásban a legközelebb áll hozzá.  Jó úton halad, – a sikert ugyan nem számokban mérjük – hiszen a Pirmak Photo nevű facebook oldala meg haladja az 1000 követőt, és bár nem tudatosan választotta a lovas versenyek megörökítését tehetsége és kitartása megtérül, hiszen a legnagyobb hazai lovas portál, a lovasok.hu oldal fotósaként köszönthetjük.

„A lovas fotózás kihívás… gyorsaság…pörgés…megvan a kép vagy sem…folyamatos figyelés, összpontosítás, sokan nem hinnék, hogy ez is fárasztó tud lenni ! 🙂 ”

Ha öt szóban kellene jellemezni magad, mi lenne az?
Kitartó…önzetlen… nyugodt…naiv…maximalista.

kép1

Jelenlegi egyik kedvenc diósgyőri képem.

Hobbinak indult a fényképezés.
Autodidakta módon sajátítottad el a fotózás fortélyait? Esetleg van olyan fényképész, akitől ihlete merítesz, akinek tetszik a stílusa?
Nagyon régen körülbelül 10 éve foglalkoztat a fényképészet… de igazából az első használható tükörreflexes vázamat 3 éve vásároltam, amivel kinyílt előttem a világ. Azt a vázat hónapok alatt kinőttem, és az óta folyamatosan próbálom fejleszteni, bővíteni az eszközeimet.

Mai napig teljes mértékben hobbinak tekintem a fotózást, mert nem ebből élek, hiszen informatikus vagyok 15 éve.

A fotózás technikáit igazából teljesen magamtól tanultam… alakítottam…csiszolgattam, és teszem ezt mai napig! Mivel hobbi szinten fotózok ezért nem is tartom számon a híres fotós neveket, de pl. jó ismerősöm Balázs Attila, aki a CNN élő adásában vette át pár éve a világ legjobb fotóriportere címet.

A fotózást nálam a természetképekkel kezdődött, és szívesen teszem mai napig, mert rengeteget túrázok akár gyalogosan, akár kerékpárral a magyar hegyekben.

kép2

Füzéri vár… Magyarország legészakiabb és legjobb állapotában lévő vára ahova úgy megyek, mintha hazamennék, kellemes túrák, hazai ízek stb…

Legnehezebb a sportfotózás, egy mozgó dolgot lencse végre kapni. Jelen esetben lovat és lovasát.
Mi jelenti számodra a tökéletes képet?
Tökéletes kép… látszik rajta a mozgás, a dinamika és természetesen, aminek élesnek kell lennie, az legyen éles is!

kép3

A Kis-Milic elnevezésű hegycsúcsról fotóztam visszafelé Sátoraljaújhely felé. Télen mínusz 18 fokban magasan a felhők felé másztunk (kb 900m), majd 80 centis hóban, két barátommal.

Miért pont a lovas sport? Te is lovagolsz?
Sajnos én nem lovagolok. 🙂
A lovas sport teljesen véletlenül jött. Soltész Ferenc díjugratós versenybíró barátom dobta fel a témát, hogy ha már fotózok, akkor miért ne próbálnám meg a lányát, Annát is fotózni, aki az óta már szépen gyűjti az érmeket!
Más sportban is sikerült pár szép képet készítenem, például Majoros Jánost fotóztam, aki magyar kerékpáros trial bajnok.

kép5

Budapest éjjel megunhatatlan.

Digitális vagy filmes fényképezőgéppel dolgozol? (Gondolom az előbbi az elterjedtebb.)
Mennyi utómunka szükséges egy felhasználandó képhez?

Én személy szerint nem töltök el sok időt utómunkával… maximum képenként 10-20 perc, de van barátom, aki más témában fotózik és több napot vagy hetet is beleöl egy kép utómunkájába!

19859066_1708282616143703_1880893384_o

A világbajnok négyes fogat.

Egyedül dolgozol a képek készítése közben?
Mindig egyedül fotózom.

További ízelítő a munkáiból:

Lisovszki Anda