Heti Lovas: Szabó Nikolett

Heti Lovas című rovatunkban olyan lovasokkal ismerkedhettek meg, akik a lovas sportok valamelyik ágában jeleskednek. Minden héten új lovasnak tesszük fel az alábbi öt kérdést.

Ismerkedjetek meg Szabó Nikolettával.

Szabó Nikolett vagyok 19 éves. Jelenleg az alagi tréningközpontban lovagolok. Imádom a lovakat és a versenyzést. A lóversenyzésen kívül a többi szakág is érdekel főleg a díjugratás és a western.

1.Hogyan kerültél kapcsolatba a lovakkal?

Családomban soha senki nem lovazott, nyaralni voltunk mikor először ültettek fel egy lóra 2 évesen, így szerettem bele a lovakba. Szüleim azt hitték, majd kinövöm, hiszen szinte minden gyerek szereti a pónikat. De ez nem így lett. Ma már három csodálatos ló tulajdonosai vagyunk és éppen egy saját lovardát építünk.

2.A lovassport melyik szakágában versenyzel? Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

2005-ben kezdtem versenyezni először póni klubon, később díjugratásban, most pedig a galopp világában próbálok szerencsét. Mi az az eredmény, amire a legbüszkébb vagyok? Ez egy nehéz kérdés. Inkább a lovaimra vagyok büszke, mert tudom, hogy mindig az én álmaimért harcolnak. Szinte minden verseny után büszke vagyok a lovaimra, tudom, hogy mennyi akadályt kellett leküzdenünk, hogy egyáltalán ott legyünk.Most két esetet említenék meg.

Az első mikor a 16 éves pónimmal megnyertük a 2013-as kishuszár vágtát pályarekorddal. Ez indított el az új irányba. Eladtuk az ugrólovam és angol telivért vettünk.

A másik, amire nagyon büszke vagyok, hogy 2016-ban először indultam a vágtán nagy lóval felnőttek között. Én voltam az első, aki pónival nyert és utána felnőttként visszatért. De leginkább a lóra vagyok büszke, mert olyan nehézségekkel küzdött meg a verseny előtt és csak fél hosszon múlt, hogy nem jutott be a vasárnapi döntőbe.

My Colt Medállal már 2015-ben szerettem volna indulni, de akkor sajnos egy utolsó pillanatban történt lábsérülés miatt nem mehettünk. Sokan mondták akkor, hogy adjuk el tenyészkancának, többet nem versenyezhet. De én hittem benne. Mellette töltöttem a napjaim, néha még éjszaka is meglátogattam. Kipróbáltunk mindent, gyógyszereket és alternatív gyógymódokat. Csodálatos módon a ló felépült és lassan, óvatosan újra nekikezdtünk az edzésnek. De sajnos a következő évi vágtára se készülhettünk akadályok nélkül, mert sajnos a karámban szerzet nyaki sérülés miatt nem nagyon tudtam mozgatni a fejét. Hatalmas volt az ijedség, de végül ebből is sikerült meggyógyítani. Szerencsére még volt annyi időnk versenyig, hogy nyugodtan fel tudtunk készülni persze csak miután az állatorvosok is rábólintottak. Felbecsülhetetlen érzés volt, amikor első versenyén magabiztosan megnyerte a futamot. Én mindig ott voltam és segítettem neki mikor sérült volt, most pedig ő küzd teljes szívéből értem a versenyeken. Büszke vagyok rá!

3.„Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember belsőjének.” Te mit kaptál a lovaktól?

Mit kaptam a lovaktól? Reményt és kitartást. Megmutatták, hogy soha semmit nem szabad feladni. Harcolni kell az álmokért. De ha bármi miatt rossz kedvem van, elég ha bemegyek az istállóba és átölelem a lovam nyakát, máris jobb kedvem lesz.

szabo-niki

4.Ki a kedvenc lovad, mit szeret a legjobban?

Nincsen nagyon kedvenc lovam. Az összes lovamat imádom. Talán a pónim az, aki a leginkább közel áll hozzám. Ő már kilenc éve az enyém. Kicsi voltam és kezdő mikor az akkori lovardámban beleszerettem, de nem ülhettem fel rá, mert nehéz lovaglású ló hiába póni. Ezután eladták és évekig nem hallottam róla majd véletlenül rátaláltam. Azonnal tudtam, hogy ő kell nekem. Így lett a saját lovam Csilla a sárga kis póni. Talán ő az, aki a leginkább formálja az életem. Ő mutatta meg a galoppozás örömét.

5.Mit üzensz azoknak, akik még nem ültek lóháton, de szeretnék kipróbálni?

Mindenképp próbálják ki és meg fogják látni, hogy elvarázsolják a lovak. Az én történetem is így kezdődött anyukám felrakott egy lóra, azóta élek-halok a lovakért.

Köszönjük Nikolettának a válaszokat. Gratulálunk az eddigi eredményeihez és további sok sikert kívánunk Neki!