Mit is nyújt a Polgárőr Lovas Tagozat?

3. rész… Ahogy az ország különböző részein polgárőr lovasaink látják, megélik.

A kecskeméti Alsószéktó–Kisfái–Matkó Polgárőr Egyesület 2012-ben csatlakozott az OPSZ lovas tagozatához 10 fővel. Részt vettünk az elméleti és gyakorlati képzésen Lakiteleken, és sikeres vizsgát tettünk. Az első Országos Polgárőr Lovas Szemlén és versenyen Lakiteleken megnyertük a vándor kupát.

A II. Országos Polgárőr Szemle alkalmával fiatal lovasokat indítottuk az Országos Póni Klub Szövetség területi versenyén is, ami akkor a polgárőr-e rendezvényének keretein belül lett megtartva. Jó alkalom volt ez a lovakat szerető fiatalok körében népszerűsíteni a polgárőr lovas szolgálatot. Itt merült fel az a gondolat, hogy indítunk egy fiatal lovast a polgárőr ügyességi játékokon is, utánpótlás nevelés célzattal.

Kiderült, hogy a gyerekeket is és a felnőtteket is vonzza a ló szeretet, a megmérettetés és a Polgárőr Szervezet közösség építővé válhat. Igyekeztünk minél több fiatalt és a felnőttet is a lovas polgárőrség munkájába bevonni, eredményesen.

Az elméleti és gyakorlati vizsgák után folyamatos a járőr szolgálat területeinken. 2013-ban Kiskunhalason a Készenléti Rendőrség lovas alosztályával közös kiképzésen sajátítottuk el a polgárőr lovak és lovasok számára szükséges gyakorlati tudnivalókat. 2014-ben a Készenléti Rendőrséggel havonta egyszer külterületi járőrszolgálatokat vállaltunk, a folyamatos egyéni járőr szolgálatainkon kívül.2014-ben az Alsószéktó–Kisfái–Matkó Polgárőr Egyesületünk vállalta Kecskeméten a Hirös Vágta társ szervezését ennek keretein belül a III. Országos Polgárőr Lovas Szemle és verseny szervezését, lebonyolítását és lovas polgárőreinkkel a versenyen való részvételt. A szervezésben részt vettek felnőtt, és ifi polgárőreink szép számmal. 8 párosunk indult, és 3 ifi lovas párosunk is sikeresen szerepelt a versenyen. A verseny egyik szünetében bemutatkozott lovas karusszelünk, ami 12 lovas polgárőr párosból ált tagjaink 1 évig készültek szabadidejükben erre a bemutatóra. Lovas karusszelünket ezután több rendezvényre is hívták bemutatózni, rendszeressé vált szereplésük például a helyi Alsószéktói Vigasságokon, ahol népszerűsítik a szabadidő lovaglást, és a lovas polgárőrséget. A vágtára nevezett egy felnőtt, a póni futamra egy ifi polgárőrünk, akik mindketten bejutottak a budapesti Nemzeti Vágtára.

lovaspolgaror0725

2014-ben meghívást kaptunk a Nemzetközi Rendőr Lovas Versenyre, ahol 4 fő lovas polgárőr vett részt, nemzetközi szinten is helyt álltak polgárőreink. A rendszeresen lovagló fiataljaink, akik tagjai az Országos Póni Klub Szövetségnek is, 2015 óta folyamatosan csatlakoznak az ifjú lovas polgárőrökhöz. Részt kívánnak venni az elméleti és gyakorlati oktatásokon, bemutatókon, rendezvények szervezésében, lebonyolításában, népszerűsítik a lovas polgárőr szolgálatot.

A kezdeti tíz főről 22 főre nőtt a lovas polgárőreink száma az ifi lovas polgárőrök száma pedig 5 főre emelkedett 2015-ben. A létszám növekedésével sűrűsödtek a járőr szolgálatok is, egyre több rendezvényen vettünk részt és egyre több helyen népszerűsítjük a lovaglást. A IV. Országos Polgárőr Szemle és verseny Hajdúhadházán került megrendezésre, ahol 12 lóval, és 13 fő felnőtt polgárőrrel, 2 ifi polgárőrrel képviseltettük magunkat. A rendezvény szervezői felkérésére

Egyesületünk lovasai karüsszel bemutatót tartottak. Egész évben Egyesületen belül több alkalommal lovas szakemberek segítségét kérve elméleti és gyakorlati tréningeket szerveztünk. A Kecskeméti Vadas parkban megrendezésre került Vadaskerti Napok – Hagyomány a természet ölén elnevezésű rendezvény, ahol a lovas polgárőrök is szerepet kaptak a lovas hagyományok és a lovassport népszerűsítésében. Egyesületünk tagjai itt is 8 lóval egy vidám zenés karusszelt mutattak be, valamint részt vettek az ügyességi gyakorló versenyen is, ami az együttműködésnek köszönhetően a Nyeregszemle Kupaforduló keretében nyitott volt a polgárőrök számára.

A lovas szakmai előrelépések nagyban köszönhetőek az elmúlt 4 évben annak a támogatásnak, amit az OPSZ Lovas Tagozat részéről tapasztaltunk. Csatlakozott lovas polgárőreinknél tudatossá vált a lovak egészségi állapotának folyamatos ellenőrzése / védőoltások, vérvétel, stb./.

Egyesületünk lovas polgárőrei támogatják a sérült fiatalok lovas terápiás fejlesztését is.

Külön öröm volt számunkra, hogy 2016. február 5-6-7. napjain összevont gyakorlat és lovaglás elméleti oktatást is szervezett az OPSZ Lovas Tagozata lovasainknak, ahol 16 környékbeli lovas polgárőr és a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának 2 tagja vett részt lovaival. Tagjaink olyan neves szaktekintélyektől tanulhattak idomító lovaglást és csapatmozgásokat, mint Sallay Sanyi bácsi, aki 20 éven át vezette a trakheneni mintaménest Németországban,

Pénzes Gábor huszár hagyományőrző tiszt, továbbá Nádai Nagy Péter ló- kiképzőtől, aki a lovak extrém hatásokra való felkészítését végezte. 2016 február végén a déli határ mentén részt vettek lovasaink a Lovas Alosztállyal közösen szervezett szolgálatban. Márciusban két lovasunk a KR Lovas Alosztály összevonásán is részt vett, ahol szintén sok gyakorlati tapasztalatot szerezhettek.

A jövőbeni terveink között szerepel a lovas kultúra, a lovas hagyományok megőrzése, magasabb színvonalú lovas tudás elsajátítása, hatékony szakmai munka.

Alsószéktó–Kisfái–Matkó

Polgárőr Egyesület

elnöke

Forrás: radiop.hu