Kisorsolták a kilencedik Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét

Kisorsolták a kilencedik Nemzeti Vágta előfutamain versenyző 71 település sorrendjét, amely alapján lovasok és lovaik rajthoz állhatnak szeptember 17-én Budapesten, a Hősök terén.

    “A nemzet összekapcsolódásának, a nemes versengésnek, ember és természet harmóniájának ünnepe a Nemzeti Vágta” – emelte ki Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a versenysorozat elnöke a Hadtörténeti Múzeumban tartott szerdai sorsoláson, amelyen eldőlt a 12 előfutam összetétele és sorrendje.
    A fővárosi futamokra tizenkét magyarországi és négy határon túli elővágta dobogósai jutottak be, akik a szombati előfutamokon, majd azokon továbbjutva a másnapi elődöntőkön mérhetik össze gyorsaságukat, hogy a vasárnap esti döntőn indulhassanak a 2016 leggyorsabb lovasa címéért és a győztesnek járó ötmillió forintért. A második helyezett egymillió, a harmadik helyezett félmillió forintot kap. Minden elő- és középfutam győztes nevezője 300 ezer forintot vihet haza.

download-aspx

Budapest, 2016. szeptember 7. Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, a Nemzeti Vágta elnöke (b2), Mondok Gyula társelnök (b) és Székely Tibor, a vágta főkapitánya a Nemzeti Vágta sorsolási ünnepségét megelőző felvonuláson a Hősök terén 2016. szeptember 7-én. Fotó: Illyés Tibor

    A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Vágtát idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: Kiss Sándor (1809-1849) székely huszár ezredes előtt tiszteleg a rendezvény. Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban. Székelyföldre visszatérve a brassói hadosztályt vezényelte, amikor betört 1849 nyarán az Erdély lerohanására küldött orosz V. hadtest. A túlerőben lévő orosz csapatok ellen vereséget szenvedtek, ám a harcban Kiss Sándor a felelős parancsnoki gondolkodásról, önfeláldozásról tett tanúbizonyságot, a legvégsőkig irányítva csapatát – mondta el Kedves Gyula hadtörténész.
    A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is lesz többek között kishuszár vágta, fogat vágta, jótékonysági sztárfutam és lovasbemutatók is. A negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi futamon Magyarország mellett az Amerikai Egyesült Államok, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Katar, Kína, Mongólia, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia lovasai állnak rajhoz a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok lovain. Az érdeklődőket már péntektől Országkonyha, Vágta korzó és huszártábor is várja.

A Nemzeti Vágtát szeptember 16. és 18. között rendezik.
    A verseny részletes programja megtekinthető a www.vagta.hu oldalon.

Forrás: MTI