Világrekord kísérlet és csikós verseny is lesz a kiskunfélegyházi Nyeregszemlén

Világrekord-kísérlet és országos csikós verseny is szerepel a hétvégén Kiskunfélegyházán zajló Nyeregszemle és Nemzeti Lovaskultúra Fesztivál programjai között. A rendezvény júliusban az esőzések miatt maradt el – közölte Solymosi Bertold főszervező az MTI-vel.

    Tájékoztatása szerint: a lovas hagyományokra épülő Nyeregszemle azért jött létre, hogy “a lovas lét örömeit” a résztvevők átadhassák egymásnak és a látogatóknak. Bízik benne, hogy ez a hagyomány generációról generációra száll, és híre egyre több emberhez jut majd el.
    Solymosi Bertold a fesztivál különlegességét abban látja, hogy évről évre több száz lovas kel útra lóháton vagy fogattal az ország minden tájáról, sőt, határainkon túlról is, hogy találkozzon egymással. Az útnak azzal a céllal vágnak neki, hogy bemutassák a nagyközönségnek a ló és az ember harmonikus kapcsolatát, a magyarság kultúrájában betöltött szerepét – tette hozzá.
    A programsorozat újdonsága idén az országos csikós verseny lesz, de a szervezők lófektetési világrekord-kísérletre is készülnek.
    A rendezvény leglátványosabb részének ezúttal is a Szent Korona másolata előtti seregszemle és ünnepség ígérkezik. A díszöltözetben felvonuló lovasok a parkerdei nagytisztáson közös istentiszteleten vesznek majd részt.
    A fesztivál szervezői számos családi és gyermekprogrammal is készülnek. A lovas-, solymász- és vadászkutya-bemutatók mellett, hintalovas park, gyereksarok, kisállat simogató, kézműves foglalkozások, csikósbajnokság, gyermeklovagoltatás, íjászverseny, valamint országos népművészeti és kézműves kirakodóvásár is lesz.
    Az ország egyik legnagyobb lovas fesztiváljának estéit muzsikaszó és hajnalig tartó táncház zárja.

Időpont: 2016. augusztus 27-28.

Helyszín: Kiskunfélegyháza Parkerdő

Forrás: MTI