Mit is nyújt a Polgárőr Lovas Tagozat?

2. rész. Ahogy az ország különböző részein polgárőr lovasaink látják, megélik

Marosvölgyi Katalin vagyok (hippológus) lovas tanár és-szervező. Jelenleg lovas szakoktatóként dolgozom. Lakóhelyemen az Albertirsai Polgárőr Egyesületet 2012 novemberében alapítottuk. A lovas tagozatunkat a rá következő év elején. 2013 év tavaszán részt vettünk a lovas polgárőrök elméleti képzésén, Kecskeméten. A lovas csapatom számára nagyon érdekfeszítő és tanulságos volt a képzés. A legmaradandóbbnak az ott kialakult baráti, ismerősi kapcsolatok bizonyultak. Többükkel tartjuk a mai napig a kapcsolatot. Nyaranta meglátogatjuk egymást. Ezáltal megismertük az általuk ellenőrzött területek adottságait, illetve szolgálati szokásait.

Néhányuk rendőr, illetve lovas rendőrként szolgált, tehát sok gyakorlati tudáson alapuló információt adtak át nekünk. Lehetőséget adott ez az oktatás arra is, hogy a lakóhelyünkhöz viszonylag közeli polgárőr társainkkal is összeismerkedhettünk.

Tehát országos szintű ismeretségre tettünk szert, szeretünk polgárőr rendezvényekre járni, és az is fontos, hogy sokaknak nem lenne lehetősége vagy egyáltalán igénye elméleti továbbképzésre, oktatásra, ha nem lenne ez a szervezett és kedvezményes lehetőség, hiszen csak az utazás költségeit kell előteremtenünk.

Az egyik tagunk ezen oktatás óta állt neki komolyabban elsajátítani a lovaglás alapjait.

Nemrég – egy elveszett skizofrén személy kutatása közben – ismeretséget kötöttünk egy kungfu edzővel, aki fölajánlotta, hogy önvédelmi edzéseket tart nekünk. Az egyik tagunk speciális kutyakiképző. Elhatároztuk, hogy felkészítünk egy kereső kutyát, hogy segítse a munkánk.

Részt vettünk a Nyeregszemlén lóval és ott szolgálatot is adtunk. Ezt követte a Kecskeméti vágtán való részvételünk, ahol a gyakorlati vizsgát teljesítettük. A heti rendszerességgel bűnmegelőző járőrszolgálatokat adunk, ezen túlmenően több városi rendezvényt segítünk. Minden évben megrendezzük, illetve biztosítjuk mikebudai társainkkal a Családi Lovas Majálist. Több túra lovas is ellátogat ide. Van, akikkel gyakran együtt lovagolunk, túrázunk vagy készülünk a Nyeregszemlére. Az évente kétszer megrendezésre kerülő „Városi Szemétszedés” külterületi részét lovas kocsival és természetesen munkánkkal segítjük.

A közösségi életünkre mindenképpen pozitív hatása volt tehát, hogy csatlakoztunk az OPSZ Lovas Tagozatához. A teljesség igénye nélkül felemlítem, hogy részt vettünk még a hajdúhadházi IV. Országos Polgárőr Lovas Szemlén, a XXI.

Országos Polgárőr Napon, a Péceli Fáy lovas napon, a Csemői lovas napon, Budapesten a Nemzeti Vágtán, ahol a Vágta Korzón népszerűsítettük a polgárőr lovas szolgálatot, a Ceglédi Vágtán egyik társunk indult is, a Készenléti

Rendőrséggel közösen határ szolgálaton voltunk lovainkkal, Dolina túra, Lusta vasárnap, Szüreti felvonulások, konferenciák, versenyek. Meglepetésemre szolgált, hogy több a környékemen élő ló tulajdonos felkeresett minket, mint lovas polgárőröket kérdéseikkel. Ekkor döbbentünk rá, hogy felelős lótartásunknak, példamutatásunknak azon a téren is lehet jelentősége, hogy a tágabb környezetünket bátorítsuk ebben. Érdeklődtek a NÉBIH bejelentéssel valamint az állatvédelmi és egyéb törvényi szabályozásnak megfelelő lótartással kapcsolatban. Értesülésem szerint nőtt a ló tartási helyének bejelentése a Cegléd vonzáskörzetében, így a ló útleveleket is jobban kiváltják. A szerológiai vizsgálatok és a megfelelő gyakoriságú alapimmunizálás is előtérbe helyeződött. Sőt nemrég nagyon jó árajánlatot kaptunk és többen összeállva a székletvizsgálatot is megkérték a célirányos féreghajtás és egyéb betegségek kiszűrése érdekében.

Jó pár környékünkön élő lovas kért tanácsot a tagozathoz való csatlakozás lebonyolítás kapcsán. Tudtommal a lovuk tartási helyükhöz legközelebb lévő polgárőrséghez csatlakoztak is.

A munkám során sok olyan fiatallal találkozom akik „rendesen be lettek oltva lóval”, de nincs lehetőségük saját lóra, vagy közösség, nincs akik megfelelő példával szolgálnának számukra. Nagyon hasznosnak tartom az ilyen gyerekek felkarolását. Megfelelő felelősség tudat fejlődne ki bennük és az érzés, hogy tesznek valamit a közösségért szerintem példaértékű hozzáállás.

Marosvölgyi Katalin

Pest megyei lovas polgárőr koordinátor

Albertirsai lovas polgárőr