Heti Lovas: Barna Csenge

Heti Lovas című rovatunkban olyan lovasokkal ismerkedhettek meg, akik a lovas sportok valamelyik ágában jeleskednek. Minden héten új lovasnak tesszük fel az alábbi öt kérdést.

Ismerkedjetek meg Barna Csengével.

Barna Csengének hívnak, 16 éves vagyok. Kiskorom óta lovagolok, pontosabban 4 évesen ülhettem elsőnek lóra. Szeretem a sportokat, minden sportágat szívesen kipróbálok illetve sok sportot ki is próbáltam. Eleinte két sportágban voltam versenyző, de a lovaglásra több időt szerettem volna szánni ezért a fittnest abbahagytam.  A lovaglást nem tudnám abbahagyni, ez a sport már az életem része.

1. Hogyan kerültél kapcsolatba a lovakkal?

A családom egyik tagja sem lovagolt.  Amikor kicsi voltam minden nap elmentünk egy lovarda előtt és én mindig be szerettem volna menni. Egyszer anyukám bevitt és nem lehetett elrángatni a lovaktól úgymond szerelem volt első látásra. Ez a szerelmem sose fog elmúlni.

2. A lovassport melyik szakágában versenyzel? Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Díjugratásban versenyzem immáron harmadik éve. Leginkább Országos minősítő versenyen veszek részt. Nyári illetve téli szezonban is versenyzem. Én mindig a lovaimra vagyok a legbüszkébb, hiszen ők is ugyanolyan kitartással versenyeznek, mint mi. Eredményekben a legbüszkébb eddig a tavalyi Korosztályos Championátus verseny Csapatversenyében elért első helyezésünkre vagyok, de ugyancsak büszke lehetek a Fedett pályás Díjugrató Bajnokság ifi kategória összesítésében elért 8. helyezésemre, amelyet Janussal értem el. Reménykedem benne, hogy az ezen a hétvégén megrendezésre kerülő Korosztályos Championátus Serdülő A kategóriájában helyezett tudok lenni esetleg dobogóra tudok állni. De ha nem, akkor is büszke leszek a lovamra, Sólyomra, mert szívét, lelkét beleadja a versenyzésbe. A következő évben szeretnék az Országos Bajnokságon részt venni, és egyszer szeretnék egy Európa Bajnokságra is kijutni.

3. „Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember belsőjének.” Te mit kaptál a lovaktól?

Az évek során nagyon sok szeretetet kaptam tőlük, megtanultam, hogy hogyan kell bánni egy élőlénnyel, aminek saját gondolkodása van, természeténél fogva egy menekülő állat.  Megtanultam tőlük, hogy nem szabad kapkodni, türelmesnek kell lenni. Sokat kell foglalkozni velük, gondoskodni kell róluk, hogy kialakuljon az a bizonyos ló és lovasa közti kapcsolat. Ha ez a kapcsolat kialakult a ló minden álmunkat segít valóra váltani.

4. Ki a kedvenc lovad, mit szeret a legjobban?

Hozzám elég sok ló áll közel. Nagyon sok lovon ültem már köztük pónikon is. Akinek köszönhetem, hogy elkezdtem versenyezni az az a ló, akit Zelenák Adél most lovagol, azaz Faust. Úgy gondolom mindketten sokat tanultunk, illetve Adél még tanulhat tőle. Úgy gondolom, hogy egy ifi lovasnak szüksége van egy idősebb lóra, akitől sokat tanulhat. Nekem ez a ló Janus volt. Ő egy 18 éves sárga herélt, akit Kalán Esztertől kaptam kölcsönbe a téli szezon erejéig. Sok önbizalmat adott nekem. Jelenleg két lovat lovagolok. Az egyik a nővéremé, Asinus. Ő egy 12 éves szürke herélt. Nemrég kezdtem el lovagolni, ő egy nehezebb eset, de az edzőm segítségével én is tudom kezelni. Úgy gondolom, hogy a sok munkának és kitartásnak meg lesz a gyümölcse. Már most is látható a változás így a közeljövőben szeretnék versenyezni vele, amire elkezdtünk már gyakorolni. Egy éve megkaptam a saját lovamat, Sólymot, aki egy 13 éves magyar sport ló. Vele lettünk csapat elsők, illetve most is vele versenyzem. Nagyon sok jó tulajdonsága van köztük a segítőkészsége és az akarat ereje. Amikor ugratunk akár versenyen akár otthon mindig érződik rajta, hogy ő is szeretné megugrani az adott akadályt. Minden lónak van rossz tulajdonsága, köztük Sólyomnak is, ennek ellenére nagyon szeretem őt! Somi nagyon félt, amikor hozzánk került  de már eljutottunk odáig, hogy az emberekben megbízik.

5. Mit üzensz azoknak, akik még nem ültek lóháton, de szeretnék kipróbálni?

Én elsősorban azt üzenném nekik, hogy ne féljenek! Nagyon fontos, hogy megbízzunk az adott lóban! Elsőnek ne akarjanak vágtázni, mert az sok gyakorlás után jön, de ha az ember kitartó olyan lehet, mint bármelyik nagy lovas akár Magyarországon akár külföldön. Ha esetleg leesünk, fel kell állni,  leporolni magunkat és visszaülni a nyeregbe.

Köszönjük Csengének a válaszokat. Gratulálunk az eddigi eredményeihez és további sok sikert kívánunk Neki!