Heti Lovas: Gajda Fanni Anna

Heti Lovas című rovatunkban olyan lovasokkal ismerkedhettek meg, akik a lovas sportok valamelyik ágában jeleskednek. Minden héten új lovasnak tesszük fel az alábbi öt kérdést.

Ismerkedjetek meg Gajda Fanni Annával.

Gajda Fanni Anna vagyok, Budapesten születtem és ott laktam egészen idén januárig, ugyanis leköltöztem Balatonakarattyára. Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központba dolgozom a rendezvényszervezésen. A lovam Airvent Money Üllőn található, Kalán Eszterék istállójában. Az edzőm tavaly július óta, Búza Krisztián. Előtte id. Petrik Béla bácsival dolgoztunk a lovakkal, 8 éven keresztül. 2016 év eleje és az az előtti eredményeimet neki köszönhetem.

1. Hogyan kerültél kapcsolatba a lovakkal?

A lovakkal nagyapámon és dédnagypapámon keresztül ismerkedtem meg. Dédnagypapám lovakkal is kereskedett, nagypapám pedig galopp lovakkal foglalkozott, amik a Kincsem Parkban versenyeztek. Nagypapám az, aki igazán megszeretette velem a lovakat, és aki bevitt engem a lovak világába. Egyértelmű volt már kicsi korom óta, hogy a lovak mellett van a helyem. Sok sportot kipróbáltam (úszás, vívás, balett) egyszóval minden, aminek köze nincsen a lovakhoz, de ha az ember megízleli ennek a sportnak a világát és a lovakat az nem tud mellőlük elszakadni.

2. A lovassport melyik szakágában versenyzel? Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

 
Díjugratásban versenyzek és versenyeztem is mindig. Nem nagyon volt más szakága a lovas sportnak, ami ennyire megfogott volna. Eredményeim közül a legbüszkébb a 2015-ös Amatőr Országos Bajnokság egyéni és csapat I. helyezésemre vagyok. Azt a hétvégét sosem fogom elfelejteni.

3. „Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember belsőjének.” Te mit kaptál a lovaktól?

A lovaktól rengeteg jót kaptam és fogok is. Hihetetlen, hogy mennyi érzelmet tudnak ezek az állatok kihozni az emberből. Hatalmas felelősséggel jár egy állatnak a tartása és a vele való törődés így a felelősségtudatra is megtanítanak. Az alázat az ami mindenek előtt a legfontosabb ezek felé az állatok felé. Hogy megtanuljuk azt, hogy nem élhetünk vissza azzal, hogy ezek az állatok hallgatnak ránk, és megteszik a kéréseinket. Az, amikor megtanulod, hogy egy állattal, hogyan kell bánnod, hogyan taníthatod meg arra, amire neked szükséged van és mennyire felbecsülhetetlen érzés, amikor a lovad a legapróbb mozdulatodból tudja, hogy mit kell tennie vagy éppen mit nem.

Gajda Fanni kép

Fanni Airvent Money nevű lován. A képet készítette: Hajdu Krisztina

4. Ki a kedvenc lovad, mitől más Ő, mint a többi ló?

 
Gondolat és Airvent Money az a két ló, amelyek a legközelebb álltak és állnak a szívemhez. Talán Gondolat az, aki egy igazi „személyiség” volt. Ő volt az a ló, aki a hangomat meghallotta már hangosan nyihogott, amíg oda nem mentem. Talán a legjobb történetem róla az volt, amikor bújócskáztam vele. Edzés végén leszálltam róla, mindig úgy sétáltunk, hogy jött mellettem. Majd elbújtam a kőfal mögé és elkezdett keresni, mert eltűntem. Hihetetlen volt látni azt, amikor a kőfal mögül azt látod, hogy a lovad keres, és mikor előbukkansz, nyihog, és vágtázik oda, mert ennyire örül neked. Ezzel még sokszor elszórakoztam vele edzések után.

 
5. Mit üzensz azoknak, akik még nem ültek lóháton, de szeretnék kipróbálni?

Azt, hogy hajrá!!!  Mindent bele, menjetek és próbáljátok ki! Nem fogjátok megbánni.

 
Köszönjük Fanninak a válaszokat. Gratulálunk az eddigi eredményeihez és további sok sikert kívánunk Neki!