Mit is nyújt a Polgárőr Lovas Tagozat?

1. rész. Ahogy az ország különböző részein polgárőr lovasaink látják, megélik

Egy olyan kérdésre kell adnom választ, ami sokakat foglalkoztat, ami sokak véleményét megosztja. Nevezetesen: mit is nyújt, mit is ad az Országos Polgárőr Szövetség keretein belül működő Lovas Tagozat, a Tagozat által összefogott lovas polgárőr szolgálat? Van-e ennek látható hatása az általános hazai lovas kultúrára? Ez észlelhető-e?

Magam is polgárőr vagyok, a Mikebudai Települési Polgárőr Egyesület elnöke. Egyben lovas polgárőr, a Tagozat elnökségének tagja. Emellett számos ponton érinti életem a lovakat, a lovaglást, a lovas kultúrát, melynek porszemnyi eleme vagyok magam is. Lovas rendőrként szolgáltam 16 éven át, de hagyományőrző huszár, csikós, lovas íjász, sportlovas több szakágban és versenybíró is vagyok. Ez az eddig bejárt utam, ami engedi, hogy elmondjam saját véleményem: Igen! Észrevehető az a változás, ami a lovas polgárőrök munkájának tudatos szervezésével, iránymutatással létrejött a hazai lovas kultúrában! Álljon itt egy kép, ami magyarázatot ad, maga is magyarázatra szorul: Megjelenés, a felszerelés megléte, tisztasága, kiállás, fellépés… Maga a kép nem mutat sokat, legalább is a szemnek, ha csak néz. De a tartalma már magáért beszél: szereld fel a lovad tisztességes, hiánytalan és sérülésmentes felszereléssel, olyannal, amit a lovaglás formája megkíván, kerüld a „csicsát”, a „flancolást”.

mikebuda1

Hidd el, nem csak a lovaglás fog jobban esni egy épp és tiszta felszereléssel szerelt, tisztán és egészségesen tartott lovon ülve, de az emberek is „fel fognak nézni rád”! És nem azért, mert magasan ülsz! Erre jó példa a lovas rendőr, aki a városban járőrözik. Az emberek megállnak, megnézik, sokaknak nem csak tetszik, amit lát, de ezt szóban is kifejezi! Akinek oka van tartani a rendőrtől, az a lovastól különösen fél, mivel az ember történelmében a lovas látványa mindig az erő, a hatalom megnyilvánulása volt. Egy gépkocsizó járőrön szinte „átnéznek” az emberek, megszokott dolog lett, nem is oly kézzelfogható, mint a lovas, aki ott áll előttük, megszólíthatják, megérinthetik! És ez vonatkozik a lovas polgárőrre is, aki kilovagolva külterületre, belterületre, rendezvényre „megmutatja magát”. Ez bizony felelősséggel jár! A lovas társadalom pedig követi azt a példát, amit lát! Ez az, ami lemérhető nap, mint nap a saját lakókörnyezetünkben is! A lovasok nagy része szabadidő lovas, csak kis részük hivatásos sportoló. A szabadidő lovas pedig „szabad lelkű”, mint a megnevezésében áll: saját feje után megy, saját elképzeléseit valósítja meg, saját kedvére lovagol. Viszont ha követhető, követendő példát lát, ő az első, aki követni is fogja!

Saját lakókörnyezetemben is látom, hogy a közterületi lovas polgárőr szolgálatadások, lovas rendezvénybiztosítások milyen változást hoztak magukkal a civil lovasok viselkedésében, hozzáállásában. Fegyelmezettebbek lettek, felelősségtudatuk, önérzetük feléledt és éberen tartja őket. Adnak a lovukra, de most már adnak magukra is! Maga csak a lovaglási technika, amit eddig láttam „náluk”, jelentős minőségi fejlődésen ment át, mivel láthatóan nem akartak szégyenben maradni a lovas polgárőr mellett… Kevesebb a lórángató kéz, a rugdaló csizma, a durva, sokszor alkoholgőzös kiabálás a lóval. Kevesebb a szakadt, csomóra kötött kantárszár, fogatszerelék, nyeregalátét és nyereg… És ez már látható most is! Ez az, amit szerintem a lovas polgárőrök a saját példamutatásukkal közvetíteni tudnak a civil lovas társaik felé, ez az, amit a magyar lovas kultúra is magába tud és akar építeni, mert szükség is van rá. Mondják, lovas nemzet a magyar! Hát tegyünk is érte! A lovas polgárőr azzal, hogy példát mutat felelősség tudatból, önbecsülésből, helyes önértékelésből, felkészültségből és elkötelezettségből, egyben irányt szab azoknak a lovasoknak, akik figyelik őket, a munkájukat, a lovagló tudásukat, felszerelésüket, vagy csak a lovukat magát. Mert ő eközben is közvetítik a lovas kultúrát, a civil lovas pedig azzal, ha látja őket, maga is a hatása alá kerül és idomul hozzá önkéntelenül is.

Kertész Attila Mikebuda Települési Polgárőr Egyesület elnöke

Forrás: radiop.hu