Sóskúti lovas továbbképzés

Sok tapasztalattal gazdagodtak mind a résztvevők, mind a szervezők az április 8-10-e között Sóskúton megrendezett lovas polgárőr továbbképzésen. Az önkéntes bűnmegelőzők szakmai ismereteinek bővítésében ezúttal is részt vettek a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának munkatársai.

SEBI5374-2

Az időjárás és a résztvevők létszáma is igen változó volt a három napos képzés során. Az elméleti órákon Pénzes Gábor a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnökségi tagja és Tomkó Tamás r. főtörzszászlós, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának oktatója lovaglás elméletről tartott előadásokat, Rácz Adrienn az OPSZ Lovas Tagozatának elnöke a lovas szolgálati ismeretekről és az intézkedés taktikáról beszélt a megjelenteknek. A gyakorlati órákon a csapatmozgások kiemelt szerepet kaptak.

– Nagy segítségünkre voltak ebben a lovas rendőrök, mivel az első órán beálltak közénk, hogy a gyakorlatban is példát mutassanak nekünk – mondta Rácz Adrienn. – Az a nagymértékű rutin és fegyelem, amivel rendelkeznek, ösztönzőleg hatott ránk is. A három napos intenzív képzés pedig meghozta az eredményt: az utolsó napon már vágta jármódban is sikerült összehangolni a mozgásunkat.

– A lelkesedés a résztvevők többségén látszott és a három nap alatt végbement fejlődés jól mutatja, sokat és folyamatosan kell gyakorolni – jegyezte meg Tomkó Tamás. – Főként a lóidomításra kell különös figyelmet fordítani, mivel ha ez stabil háttérként megvan, sokkal könnyebben megoldanak bármilyen helyzetet.

Ennek szükségessége az extrém helyzeteket, hatásokat szimuláló rögtönzötten berendezett pályán mutatkozott meg leginkább. Nádai Nagy Péter az OPSZ Lovas Tagozat lovas és lovak kiképzéséért felelős elnökségi tagja ezúttal is olyan feladatokkal készült, amelyek a szolgálatellátás során is előfordulhatnak. Így billenő pallón kellett átmenniük a lovaknak, szirénázó rendőrautó mellett kellett nyugodtan állniuk. Emellett lövés hangjához, illetve a lovas kezében lévő nagyobb tárgyhoz – ez esetben egy kék vödörhöz – szoktatták a patásokat.

SEBI9854

A három napos képzést most is vizsga, majd a rendőrséggel közös külterületi portyaszolgálat zárta.

– A Járőr I. vizsgán, akárcsak a többi szintnél, külön minősül a ló és külön a lovas – hangsúlyozta Rácz Adrienn. – A részt vevő 18 lóból csak 13 felelt meg a követelményeknek. Mivel a Járőr I. vizsgával rendelkezők már belterületen is járőrözhetnek és rendezvények biztosításban is részt vehetnek, szigorú követelményeknek kell megfelelni. Az egyik legalapvetőbb, hogy a lovas teljes mértékbe kontrollálni tudja lovát. Erre nem mindenki volt képes. A polgárőrök közül hárman nem rendelkeztek a megfelelő tudással. Ennek oka egyfelől az alap lovas tudás bizonyos elemeinek hiánya, illetve, hogy volt, aki nem vett részt minden órán, vagy nem vette elég komolyan. Tudni kell ugyanis, hogy ezek a három napos képzések nagyon intenzívek és fárasztóak. Szinte egész napos erős koncentráció szükséges a résztvevőktől, mivel reggel héttől este hat óráig, egy ebédszünet kivételével, folyamatosan váltják egymást az elméleti és gyakorlati órák. Reméljük viszont, hogy azok, akiknek most nem sikerült, egy későbbi képzés után teljesíteni tudják a vizsgát.

– Nagyon jó élmény volt a képzés, rengeteg hasznos dolgot tanultunk, mondta a sikeresen vizsgázó Gera Edina Csilla, a Tárnoki Speciális Mentő, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, akik a délutáni akciót gépjárművel is segítették. – Az pedig különösen tetszett, hogy együtt tudtunk dolgozni a lovas rendőrökkel, akik nagyon türelmesek voltak velünk és rengeteget tanultunk tőlük.

– A képzés során tényleg sok olyan helyzet volt, amiből tanulni tudtunk –veszi át a szót Rónai Attila zagyvaszántói lovas polgárőr. – Ráadásul három napon keresztül egyfolytában, amit különben nem tudunk megoldani. Nagyon hasznos volt a tanfolyam!

A három nap zárásaként április 10-én délután külterületi portyaszolgálatot szerveztek a lovas polgárőrök az Érdi Rendőrkapitányság és a Tárnoki Rendőrőrs munkatársaival közösen. Az eligazításon részt vett Pintér Lajos r. alezredes, az Érdi Rendőrkapitányság vezetője, aki hangsúlyozta, hogy szívesen fogadják a térségben a nyeregbe pattant önkéntes bűnmegelőzőket.

SEBI5418

– Vannak olyan, gépjárművel megközelíthetetlen részek, ahol kifejezetten hasznosak a lovasok – hozott példát az alezredes.– Emellett örömmel működnénk együtt a helyi lovas polgárőrökkel, hogy a külterületeken előforduló bűncselekményeket, mint például az illegális fakitermelés, ami előfordul például Százhalombatta térségében, megakadályozzák. A rendőrséggel közös járőrözésben pedig remek perspektívát látunk a jövőre nézve.

A Tárnoki Rendőrőrs parancsnoka, Bátyi László r. százados kijelölte az útvonalat polgárőrök és a portyaszolgálat idejére a képzésben segítő két lovas rendőrhöz csatlakozó további két hivatásos számára. Az öt csapat Érd, Tárnok, Pusztazámor, Öreghegy és Sóskút térségében járőrözött. Rendkívüli esemény nem történt.

Képgaléria a továbbképzésről:

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ

Forrás: radiop.hu