Lovas polgárőrök a Készenléti Rendőrségen

Négy lovas polgárőrt hívott meg összevont képzésére a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztálya március 8-14-e között.

Az önkéntes bűnmegelőzők bepillanthattak a díszelgési feladatok mellett a nagy létszámú lovardai munkába is. A kiemelt járőrvezetői képzés részeként mélyíthette gyakorlati tudását a kecskeméti Csikai Szabina és Drahos József Dollár nyergében, Percaldi Anna Luna és lova, Formás Debrecenből, Petőfibányáról Rónai Attila és Zeusz, valamint Rácz Adrienn és Léda Lakitelekről.

– Az edzéseket reggel hat órakor kezdtük a Nemzeti Lovardában, ahol volt olyan nap, amikor 43 lónak kellett együtt dolgoznia – beszél a képzésről Rácz Adrienn. – Az osztályban lovaglás mellett karüsszel elemeket is gyakoroltunk. Nagyon tanulságos volt a közös munka, hiszen a lovainknak meg kellett szokniuk, hogy ilyen sokan vagyunk a pályán. Emellett Tomkó Tamás r. főtörzszászlós külön idomító edzést is tartott nekünk, ami nagyon hasznos volt.

A nagyvárosi forgalom újabb kihívást jelentett a lovaknak, ugyanis március 11-én a Mosonyi utcai istállóból lóháton mentünk át Rónai Attilával a Készenléti Rendőrség központi objektumába, ahol az alakuló téren a díszelgő lovas rendőrökkel vonulhattunk fel. Zeusz jól reagált a zajos környezetre, Léda kissé ideges volt, de végig kezelhető maradt.

A polgárőrök a március 15-ei díszelgésre való felkészülésben is részt vehettek.

– A Petőfi laktanyába két lovas polgárőr is elkísérte a Nemzeti Lovas Díszegységet – tudtuk meg Madarász Róbert r. őrnagytól, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának vezetőjétől. – Itt nem csak a díszelgési feladatokkal ismerkedhettek meg a polgárőrök, hanem járőrtársaik a Honvédség zenekarának köszönhetően a zenéhez is hozzászoktak valamelyest.

lovastagozat

Március 15-én az önkéntes bűnmegelőzők gyalogosan segítették a lovas rendőröket az ünnepség során, amelyre ellátogatott Sallay Sándor, aki a Senior Lovasok Egyesülete a Magyar Lovassportért tagjaként segíti a nyeregbe pattant önkénes bűnmegelőzők munkáját.

– Köszönjük a lehetőséget a Készenléti Rendőrségnek, nagyon sokat tanultunk a lovas rendőröktől, és nem csak akkor, amikor lóháton voltunk, hanem akkor is, amikor az istállóban igyekeztünk segíteni nekik – összegez Rácz Adrienn.

FERENTZI TÜNDE

Forrás: radiop.hu