Négy lovas járőr erősíti a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltséget

Négy lovas járőr erősíti a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltséghez tartozó határszakasz védelmét. A gépkocsival járhatatlan területeken vigyázzák a rendet, a lovakat sem a sár, sem az erdő nem állíthatja meg, utolérik a határsértőket.

  • A záhonyi után a beregsurányi a második legforgalmasabb határátkelőhely, ahol gyalog, kerékpárral, busszal, személygépkocsival és kisebb teherautóval is át lehet kelni Ukrajnába. A Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség állományában négy zsaru teljesít lovas szolgálatot, nyeregben felügyelik és védik illetékességi területükön a nehezen járható 11 kilométer hosszú államhatárszakaszt.

Tavalyig négy ló szolgált a határrendészeknél, az idő múlásával azonban kettő alkalmatlanná vált a munkára, nyugdíjazták őket. Amint a kutyás rendőrök, a lovasok is szoros kapcsolatot ápolnak szolgálati társukkal a négylábú leszerelése után is. Tóth Tamás törzsőrmester megvásárolta magának korábbi társát, míg Mándi Boglárka törzsőrmester egykori szolgálati lova egy egészségügyi gyermekintézetben segíti az apróságok gyógyulását. Így azonban a négy lovas rendőrre mindössze két állat jutott. Ekkortájt vásárolt magántenyésztőtől két lovat a tarpai önkormányzat a falusi turizmus népszerűsítése céljából. A megfogyatkozott rendőrségi lóállomány hírére úgy döntöttek, egyiket a kirendeltségnek ajándékozzák.

  • – Óriási segítség a felajánlás, nagyon hálásak vagyunk – mondta Oláhné Váradi Erika százados, a kirendeltség kiemelt főelőadója. – Szerencsére a kilencéves arab keverék kancát, Szellőt a szakemberek fizikailag és pszichésen is alkalmasnak találták a feladatra, így tavaly augusztusban állományunk tagjává vált. Lovasával, Mándi Boglárka törzsőrmesterrel augusztus 15-étől idén január 30-áig kiképzésen vettek részt Budapesten, a Készenléti Rendőrség lovas alosztályánál.

– Időjárástól függetlenül mindennap órákon keresztül ellenőrizzük a zöldhatárt a gáton, a határnyiladékoknál és a környék útjain – tájékoztatott Gál Tibor főtörzsőrmester, a 18 éves magyar sportló, Rebellis lovasa. – Az Ukrajnából érkező cigarettacsempészek gyakran az erdőn át próbálnak bejutni az országba, a lovakkal szinte minden területet védeni tudunk. Ritkábban határsértőkkel is találkozunk. Tavaly 176 illegális migránst fogtak a kirendeltség rendőrei, idén eddig három Srí Lanka-i állampolgár próbált jogellenesen hazánkba jutni. Szerencsére a környékbeliek már megtanulták, hol a határ.

 
– A gépjárművel járhatatlan utakra, területekre is eljutunk a lovakkal – tette hozzá Mándi törzsőrmester. – Szellő február óta nagyban segíti munkánkat. Örülünk, hogy Tarpán, egy határhoz közeli lovardában kiváló körülmények között tarthatjuk az állatokat, onnan egyenesen a határvonalhoz tudunk lovagolni, a falu közlekedését sem zavarjuk.
A negyedik beregsurányi lovas rendőr, Kiss Tímea törzsőrmester a 17 éves magyar sportlóval, Szalaggal a Nemzeti Lovas Díszegység tagjaként a nemzeti ünnepeken, a díszelgéseken is részt vesz.
A lovak a kiképzésük után sem maradnak tréningezés nélkül, egyes napokon feladatokat gyakorolnak a rendőrökkel. A szolgálat elején és végén a lovasok megtisztítják, ápolják négylábúikat, Szellő, Rebellis és Szalag semmiben nem szenved hiányt.

Forrás: karpathir.com