Nébih: nem lehet Olaszországba szállítani a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovakat

Nem engedélyezte a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovak olaszországi menhelyre történő kiszállítását sem az olasz hatóság, sem a brüsszeli Állandó Bizottság – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel kedden.

 
A közlemény szerint korábban felvetődött, hogy a beteg állatokat Olaszországba lehet szállítani.
A Nébih közölte, hogy a lovak fertőző kevésvérűségét (FKV), köznapi nevén a fertőző vérszegénységet vagy a ló-AIDS-et egy retrovírus okozza, amely az egypatásokat betegíti meg (ló, szamár, öszvér, zebra). A betegség világszerte előfordul, emberre nem veszélyes. A betegség terjesztésében vérszívó ízeltlábúak (böglyök, szúró legyek, szúnyogok, kullancsok) is szerepet játszanak.
A tájékoztatás szerint a magyar lóállomány védelme érdekében, a hatályos jogszabályok szerint, a fertőzöttségre gyanús lovakat szigorúan el kell különíteni, a több laboratóriumi vizsgálat alapján bizonyítottan fertőzött lovakat pedig el kell altatni. A hatóság honlapján közzétett legutóbbi adatok szerint négy megye – Bács-Kiskun, Pest, Veszprém, és Hajdú-Bihar – négy településén van érvényben korlátozás a betegség miatt. Magyarországon a betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, az állattartó köteles jelezni az állatorvos felé, ha a lován a betegség tüneteit észleli.
Kiemelik: mivel a fertőzött állatok életük végéig ürítik a vírust, a környezetükben élő valamennyi fogékony állatra folyamatosan veszélyt jelentenek. A magyar jogszabályok nem teszik lehetővé azt sem, hogy az állatot elkülönítetten tartsák élete végéig, mivel a teljes izoláció ilyen hosszú távon nem valósítható meg állatbarát módon.
A tájékoztatás szerint a hatóság elrendelte egy újabb fertőzött állat elaltatását. Az újabb esetek ismét bebizonyították, hogy kizárólag a tudatos állattartói magatartással és a folyamatos szűrővizsgálatokkal érhető el, hogy Magyarország a betegségtől mentes országgá válhasson. A Nébih ismét felhívja a lótartók figyelmét, hogy az egészséges lovak védelme érdekében következetesen végezzék el a 6 hónaposnál idősebb lovak háromévente kötelező vérvizsgálatát. Amennyiben az állat más lótartók lovaival is érintkezik, a szűrés elvégzése évente kötelező.

Forrás: MTI