Idős lovak terhelése

Hány éves koráig lovagolhatjuk kedvencünket? Miből látjuk, hogy nehezére esik a munka? És hogyan védhetjük meg idősödő lovunk egészségi állapotát?

Nincsen könyvbe vésett szabály arra nézve, hogy hány éves koráig foghatjuk munkára kedvencünket, de ha odafigyelünk az állat jelzéseire, félreérthetetlenül jelezni fogja felénk, hogy már megterhelő számára a mozgás.
Amíg egészségileg, mentálisan és fizikálisan rendben van, lovunk élvezni fogja az együtt eltöltött időt, de ahogy idősödik, több bemelegítésre van szüksége minden munka megkezdése előtt és után is. Óvatos terheléssel és odafigyeléssel akár 30 éves korában is aktív lehet.

állat
Ha együtt játszadozik fiatalabb társaival és nem vonul félre egyedül, az biztos jele annak, hogy bőven van energiája a mozgásra, és szívesen végrehajtja a számára kijelölt feladatot.
A fogak egészségi állapotának rendszeres ellenőrzése, – legalább évente – és ha kell, orvoslása megkönnyíti az evést és legelést, ami hozzájárul lovunk egészségi állapotának fenntartásához. A takarmányok között viszont sok olyat találunk, ami öreg lovak számára készültek, amivel megelőzhetjük állapotának leromlását.
Persze vannak olyan fiatal lovak, akik öreg társaikhoz képest sokkal rosszabb állapotban vannak a sok megterhelő fizikai munka miatt, aminek a következménye az inak és ízületek rossz állapota is lehet. Ha időben alkalmazunk valamilyen ín,- és ízületvédő készítményt, egyrészt megóvjuk lovunkat a felesleges kínoktól, másrészt sokáig aktív társunk marad a kikapcsolódásban.