Pályaválasztás előtt állóknak

Ha pályaválasztás előtt állsz és szereted a lovakat, ismerkedj meg pár foglalkozással a teljesség igénye nélkül, ami megkönnyítheti a döntésedet. Az állatokkal való munka során elengedhetetlen a lovak iránti tisztelet és a feladatok iránti elkötelezettség.

 
Fizikai munkával jár a lovászok és lóápolók feladata, ezért általában férfiak látják el ezt a pozíciót, persze a hölgyek sem szoktak megrettenni, ha lapátot vagy villát kell ragadni. Napi feladataik közé tartozik a lovak és felszerelésük gondozása, etetése, itatása, csutakolás, a rend és tisztaság biztosítása a lovardában és körülötte egyaránt. Fontos, hogy biztonságosan tudjon lovagolni, nyergelni, kantározni és szerszámozni is. Állatorvosi teendők esetén szükség lehet a segítségére, lovak szállításánál gondoskodik azok biztonságáról. A patkolókovács nem csak a patkó szakszerű felhelyezéséről gondoskodik, hanem esetenként gyógykezelést is alkalmaz, ha szükség van rá a paták rendellenességei esetén állatorvosi utasításra.
Ha a lovak mellett az emberekkel és gyerekekkel is könnyen megtalálod a közös hangot, lovas oktatóként átadhatod tudásodat a diákoknak vagy szervezhetsz túrákat, kirándulásokat lovastúra-vezetőként is. Ez egy igen változatos munka, amellett, hogy a lovakat ellátja lovas táborokat, lovastúra útvonalakat tervez és vezet. Egy jó lovastúra-vezető mellett nem unatkoznak a lovagolni vágyók és a táborok is élményekben gazdag a részvevők számára.
A zsokék között a helyed a dúl benned a versenyszellem, elszánt és kitartó vagy az edzéseken és a munkában. Ide a jó fizikum, terhelhetőség elengedhetetlen, a testsúly viszont jó, ha nem haladja meg a 45 kg-ot, a magasság pedig a 155 cm-t. De ha nem is a versenyeken méretetted meg magad, a sportolókat felkészítheted a versenyekre sportedzőként a lovas sportok valamilyen ágában.