Ha lovat vennél

Aki egy ideje jár lovagolni biztos összeszokott már lovával, megismerte szokásait, mi a kedvenc csemegéje, hogy kell kezelni, amikor egy kicsit dacos a hangulata. Ennek ellenére minden lovas vágya egy saját hátas, és bár ez első hangzásra nagyszerűnek tűnhet, nem biztos, hogy készen állunk egy ilyen nagy felelősségre, amit egy ló napi gondozása jelent fizikailag és anyagilag egyaránt. Ezért, ha ló vásárlás előtt állunk, gondoljuk végig a következőket és aludjunk rá, mielőtt döntenénk.

 
Lovat vásárolni egy dolog, a fenntartása sokkal több pénzbe kerül. Biztosítsunk neki egy megfelelő helyet, ahol a hideg és a szél ellen védve van, vagy ha nincs saját istállónk a bértartást is választhatjuk. Ez akár 40-100 ezer forintot is jelenthet havonta.

lovas-fej1
Nem árt, ha értünk egy kicsit a ló egészségtanhoz, hiszen lovunk nem tudja elmondani, ha valamije fáj. Ezt bizony sok esetben nekünk kell észrevennünk, és az orvosi kezelés több százezer forint is lehet, és a ló szállításáról még nem is beszéltünk.
A biztos lovaglás elengedhetetlen, és még így is egy nyugodt, idősebb lovat válasszunk magunk mellé – egy csikó felneveléséhez és betöréséhez nagy szakértelem kell, nehogy tudatlanságunkkal ártsunk az állatnak – aki minden nap gondoznunk kell (abrakolás, pucolás, itatás, alomcsere).
És ami a legfontosabb, hogy kötelezzük el magunkat sörényesünk mellet, hiszen nem csak egy szezonra választottuk, hanem minél több együtt lovagolt időt szeretnénk eltölteni. Patásunk meghálálja a gondoskodást.