4 gyakorlat a helyes lábtartáshoz

A lovaglás során a nyeregben ülve fontos a helyes ülés mellett a megfelelő lábtartás, hogy minél hatékonyabban tudjuk segítségadással irányítani lovunkat. Combunkkal, vádlinkkal szinte körülöleljük lovunkat, csak a lábfejünk pihen a kengyelben, miközben befelé fordítjuk azt, sarkunk pedig a legmélyebb pont, ami lefelé mutat, de ne nyomjuk le erővel. Inkább a lábunkat engedjük le súlyánál fogva. Nem is olyan könnyű ezt kivitelezni, lábunk sehogy sem akar szépen állni. A szalagok és az izmok még nem szoktak hozzá a lovagláshoz, és emiatt elég merev lehet a lábtartásunk, hiszen ezt a láb-, és testtartást nemigen használjuk a minden napokban.

20151208_180000

Lábfejünket enyhén húzzuk hátra amíg kényelmes

20151208_180218

Lépcsőn is elvégezhetjük ezt a gyakorlatot

Vagy gondoljunk csak a könnyű ügetésre. Ilyenkor teljes testsúlyunkkal a bokánkra nehezedünk, ezért nagyon fontos, hogy kellően lazák legyenek az Achilles-inak és az izmok. Egy kis tornával segíthetünk lábainkat hozzászoktatni a terheléshez. Íme, pár gyakorlat, amit otthon is elvégezhetünk és csak pár dolog kell hozzá. Sportruházat, gumiszalag, fitness szőnyeg, és egy doboz vagy bármi, amire biztonságosan felállhatunk. Elvégezhetjük ezeket lovaglás előtt is bemelegítés gyanánt, főleg télen, hidegben fontos az izmok bemelegítése.

20151208_180406

Dőljünk előre kinyújtott lábbal, amíg a talpunkat a földön tudjuk tartani

20151208_175749

Úgy hajlítsuk be a térdünket, hogy a talpunk ne emelkedjen el a földtől

Kengyelhossz beállítása
A földről úgy állíthatjuk be a kengyel hosszát, hogy egyik kezünket a kengyelszíj csatjára helyezzük, kinyújtjuk a karunkat, a kengyeltalpat pedig hónaljunkig emeljük. Hosszabbítsuk vagy rövidítsük addig, amíg a kengyelszíj kellőképpen nem lesz feszes, és rögzítsük a megfelelő lyukba kengyelszíj csatját.
Ha felültünk lovunkra, ellenőrizzük le, hogy egyformán állítottuk-e be a hosszakat. Miután felvettük a kengyeleket, álljunk fel, mint könnyű ügetésnél tennénk és érezni fogjuk, ha esetleg eltérés van.
Nyeregben ülve úgy állíthatjuk be, hogy kivesszük lábunkat a kengyelből, és a ló oldala mellett lelógatjuk. Ha a bokacsontunkig ér a kengyel talpa, akkor helyes a kengyel hossza. Lovon ülve kérhetünk segítséget, ha gyedül nem tudjuk megoldani.