Western lovaglás

A filmekből ismert vadnyugat hőseit bátor emberként látjuk magunk előtt, akik remekül lovagolnak az összetéveszthetetlen öltözékükben. Ranchokon élnek, a szabad ég alatt tűz mellett alszanak, a fárasztó utak megtétele után pedig betérnek egy lengő ajtós kocsmába. A mai számba vett cowboyoknak azonban már nincs pisztolyuk és nem rendeznek vérre menő párbajokat az utcákon. Az Ő nevük egybeforr a western lovaglással.

 
A western lovaglás leegyszerűsítve munkalovaglás, ami egészen a 16. szászadig nyúlik vissza. Főleg a közlekedésre, a földművelésre és a marhák terelésére használták lovaikat az amerikai bevándorlók. A lovas marhapásztorok (cowboyok) jól ismerték lovuk szokásait, viselkedését, aminek a hiánya az életükbe is kerülhetett volna a harcok során. Legjobb lovaik jellemzői az erősség és a szívósság, amire nagy szükség volt a hatalmas távolságok megtétele miatt. A marhacsordák terelése során akár hetekig is lóháton, nyeregben töltötték napjaikat a cowboyok.

 
A rodeo versenyeken látott ügyességi versenyek – ahol a cowboyok összemérhetik ügyességüket – mára egy különálló sportággá nőtte ki magát, aminek egyre több kedvelője van az egész világon férfiak és nők körében egyaránt.
A western díjlovaglásnak is nevezett reining versenyszámban a ló minél tökéletesebb irányítása a cél a lehető legkisebb segítség adásával. Itt csak vágtában hajtják végre a faladatokat a lovasok, aminek a leglátványosabb része a vágtából való megállás.

reining

Reining vagy western díjlovaglás

A marhák körüli munka során alkalmazták a leválasztást a csordától (cutting), a lasszózást (roping) és a csoportos bekerítést (team penning). Ennek folyamán alakult ki a lovak egykezes irányítása, hiszen a cowboyok egyik keze mindig le volt foglalva marhák lasszóval való befogásával.

cutting

A lasszó akár 12m hosszú is lehet

Az akadálylovaglás vagy más néven trail versenyeken a terepakadályok leküzdése a feladat. Sokszor a csordák terelése szakadékokon, folyókon, szurdokokon át vezetett, hiszen nem voltak ösvények, kiépített utak amin haladhattak volna.

trail

Rengeteg akadályon kellett átvezetniük a csordákat

A gyorsaság és a fordulékonyság a mérvadó hordókerülés (barrel racing) és a szlalomozás (pole bending) versenyszámban. Itt 26-32 méter között elhelyezett hordók között kell szlalomozni a versenyzőknek, ahol sokszor ezredmásodpercek döntenek a dobogós helyezések között. Ez a szűk utcában versenyző cowboyok időtöltését tükrözi vissza.

hordókerülés

Hordókerülés és szlalomozás

A western nyergek a spanyoloktól származnak, amiket az Újvilágbeli vaquerók és cowboyok tökéletesítettek. Ezeknek a nyergeknek nincs térdtámasza, elől és hátul is magas nyeregkápa található. Különös ismertetőjele az elől található nyeregszarv, ahová a lasszót, kulacsot stb. kötöttek fel a marhapásztorok.

nyereg

Jellegzetes western nyereg

Ha cowboyok, vadnyugat, western akkor meg kell még említenünk bika rodeókat, amit unaloműzés céljából találtak ki és „mindössze” nyolc másodpercet kell a bika hátán ülve, egy kézzel kapaszkodva eltölteni. Amerikában, még ami is több száz rodeót rendeznek évente, ami a turisták körében is igen népszerű.

bikarodeo

A lovak már nem jelentettek kihívást a cowboyoknak így felültek a bika hátára

A western lovaglás öltözete a célszerűséget mutatja. A westernkalap barna vagy szürke színű Stetson-kalap volt, erős anyagból készült inget és egyenes szabású nadrágot hordtak amin marhabőrből készült chaps-ot viseltek. A magas szárú westerncsizma vagy cipő elengedhetetlen kelléke a sarkantyú volt a nyakukba pedig a por ellen kendőt kötöttek.

öltözet

Western stílusú ruházat