Nyeregbe fel télen is

A nyári melegben és a kellemes őszi időben szívesebben pattanunk nyeregbe, mint a hideg téli napokon. A legtöbb lovardának van ugyan fedett pályája, ahol időjárástól függetlenül lovagolhatunk, de egy tereplovaglás alkalmával, a hóval borított téli tájak felfedezése is nagy élmény lehet, ha előre gondoskodunk a megfelelő öltözékünkről, a lovunk számára pedig pár hasznos felszerelésről.

 
Mit vegyünk fel téli lovagláshoz?
A ruhák kiválasztásánál érdemes pár dologra odafigyelni, amivel megelőzhetjük, hogy az átnedvesedett ruházatunk kellemetlenné tegye a lovaglást és netán még a kedvünket is elvegye a dologtól.
Az elengedhetetlen kobak alá érdemes vékony sapkát, maszkot felvennünk, főleg azok számára ajánlott, akiknek érzékeny a fülük a hideg, huzatos időkben. A kesztyű kiválasztásánál vegyük azt figyelembe, hogy jól mozgathatóak legyenek az ujjaink. A pamutból és polárból készült kesztyűkben biztos nem fog fázni a kezünk.

1696848-800x600-[DesktopNexus.com]
Mivel a lábfejünk nem igen mozog lovaglás közben, egy gumírozott szárú thermo-, vagy bőrcsizma melegen tartja lábainkat és megvédi a kihűléstől. Aki inkább a cipőt részesíti előnyben, egy thermocipő és lábszárvédő is tökéletes a hideg napokra természetesen pamut zoknival. Ha lehet, kerüljük a gumi-, és műanyagcipőket ebben ugyanis ha megizzad a lábunk könnyen kihűlhet.
A thermonadrágok vastag, rugalmas anyaga amellett, hogy melegen tartja lábainkat, megvéd minket a hideg esőtől is. Nem kellemes a hideg nyeregbe beleülni, erre a problémára lehet kapni birkabőrből készült nyeregvédőt.
A polár pulóver fölé érdemes olyan lovas kabátot felvenni, amiben könnyen tudjuk mozgatni a karunkat, véd az esőtől, jól szellőzik és egy kicsit hosszabb, hogy védje a derekunkat a hidegtől. A túl hosszú kabát azonban kényelmetlen lehet, ha a fenekünk alá gyűrődik. Száraz, de hideg időben sokan inkább rétegesen több pulóvert és mellényt vesznek fel.

947992-800x600-[DesktopNexus.com]
Lovunk felszerelései
Nem csak magunkat, hanem kedvencünket is megóvhatjuk a hideg eső vagy hó okozta elázástól egy vízhatlan takaróval. A lábaira csatolt fényvisszaverős tapaszokkal pedig biztonságosabb a közlekedésünk. A nagy hóban, ugyan úgy ahogy a mi cipőnk talpára lovunk patkója alá is rátapadhat a hó, azonban ezt megelőzhetjük egy hókivető patkóalátéttel.

ló
Lovak a hidegben
Télen ugyan hosszabb és vastagabb szőrzetet növesztenek a sörényesek, azonban sokkal jobban bírják a hideget, mint gondolnánk. Tömegüknek kb. 40%-át nagy izmaik teszik ki, amelyeket fel is használnak a hőtermelés során. Szorosan egymáshoz bújnak, hogy melegítsék egymást társaikkal, de egy thermotakaróval is óvhatjuk őket a hideg ellen.
Különösen nagy veszélyt jelent, ha leizzadt lovunkat egyből a boxba vezetjük, aminek télen párásabb a levegője és nem tud megszáradni a szőrzete. Ez nagy hő leadással jár, így lovunk könnyen megfázhat. A szőrzet nyírásával megkönnyíthetjük a száradást, de a nyereg alatt ne rövidítsük meg a bundáját, mert a nyereg alatt feltörhet.
A nedves és hideg időre érzékenyebb lovaknál fontos a megfelelő táplálás, abrakadag megemelésével esetleg összetételével. Egészítsük ki az abrakolást több gyümölccsel és zöldséggel a megfelelő vitamin-, és ásványi anyag bevitele miatt, amit speciális tápokkal is megoldhatunk.