Fűben, fában orvosság – lovaknak

Egykor minden házban fellelhető volt egy füves könyv, amelyekben összegyűjtötték azokat a gyógynövényeket, amelyek betegségek kezelésére alkalmasak. Elsősorban ezeket használták a nyavalyák ellen. Mai helytelen életvitelünk következménye sok olyan betegség, amit különféle antibiotikumokkal kezelünk. De nem csak mi emberek látjuk ennek kárát, hanem sajnos kedvenceink is. Az erdők, mezők virágaiban lévő gyógyító erő kétség kívül az emberiség nagy adománya. Azért, hogy ez ne csak ránk maradt babona legyen, Marton Zsófia gyűjti össze gazdag ismereteit, tapasztalatait. A növényekből gondosan összeállított receptjeit elsősorban lovak és kutyák gyógyításához veszi igénybe igen nagy hatékonysággal.

 
Milyen indíttatásból kezdte el a lovak gyógynövényes kezelését?
Egy szomorú véletlen hozta úgy, hogy a gyógynövényekhez fordultam segítségért, amikor lovam 2002-ben köhögni kezdett. Eleinte segítettek a szokásos gyógyszerek, ám állapota évről-évre egyre rosszabbá vált. Amikor már álló helyben fulladt, és a második állatorvos sem tudott biztatni a kehesség gyógyíthatóságával kapcsolatban, akkor egyszerűen nem voltam hajlandó elfogadni a „tényt”, hogy végig kell néznem szerencsétlen állat szenvedését.
Egy hirtelen ötlettől vezérelve kipróbáltam egy Maria Treben receptet. Akkoriban fogalmam sem volt a gyógynövényekről: nem tudtam hogyan kell adagolni őket, meddig adhatóak, mikor lehet várni a hatást, és hogy vajon bajt okozhatok-e velük a lovamnak. Tanácstalan voltam, egyáltalán meggyógyulhat-e a ló a gyógynövények segítségével.
Bevallom, szinte teljesen elvesztettem már a reményt, amikor 2 hét után nagy meglepetésben volt részem. A ló boksza egy reggelre tele volt a légutakból felköhögött ragacsos nyálkával. Amellett, hogy rosszul voltam a kellemetlen szagtól és látványtól, könnyek szöktem a szemembe az örömtől, mert felfogtam az eset jelentőségét. Meseszerű volt az egész: mintha varázsütésre eltűnt volna a korábbi évek rémálma: az orrfolyás, a köhögés, a fulladás. A ló teljesen tünetmentessé és használhatóvá vált, és több mint 10 éven át szolgálta még édesapámat. Ezután igyekeztem ezt megosztani másokkal: cikkek, könyv és tanácsok formájában. Ma már a párommal családi vállalkozásban gyógynövény-keverékeket állítunk elő, forgalmazzuk web áruházban, és küldjük el a lovasoknak csomagként.

 
Milyen okok állhatnak a különböző megbetegedések hátterében?
Vallom, hogy az alapvető ok a nem természetszerű tartás- és használati mód. Ehhez hozzájárulnak a nemesített fajtáknál a genetikai tényezők is, valamint az embereket is sújtó környezeti ártalmak. Mai, adalékanyagokkal és mérgekkel tömött világunkban még egy egészséges életmód mellett sem lehet kizárólag egészséges anyagokat bevinni szervezetünkbe. Ezért feladatunk inkább a már bevitt mérgek eltávolítására, hatástalanítására korlátozódik. Ez a méregtelenítés lényege, amiben a herbák verhetetlenek és kihagyhatatlanok.
Ugyanez a helyzet a lovaknál is. Felmerülhet a kérdés, hogy lovak esetében milyen mérgekkel kell számolni. Nos, a lista lovainknál sem rövid, bár kétségtelen, hogy mi, emberek sokkal rosszabbul állunk. A talaj, a víz, a levegő és a növények már bizonyos fokig szennyezettek. Kevesen tudják például, hogy lovuk szénája milyen kaszálóról származik: van-e a közelben permetezett, műtrágyázott szántóföld, melyről a szél vagy a csapadék átvitte a vegyi anyagokat.
A kémiai anyagok, legyenek akár gyógyszerek, féreghajtók, kullancsriasztók vagy takarmány-adalékanyagok, mind bizonyos szempontból mérgek a szervezet számára. Mielőtt bárkit lelomboznék-, ami egyáltalán nem volt szándékom-, gyorsan hozzáteszem, hogy ezek a vegyi anyagok talán még mindig kevésbé károsak lovunk szervezetére nézve, mint a stressz.
A lótartásban az egyik legnagyobb problémát és veszélyt a penészgombák jelentik. Mindenütt jelen vannak: a takarmányban, az alomban és az épület falain. Rettentő károsak.
Évek óta azt kutatom, hogy milyen, ún. lelki eredetű betegségek lépnek fel a lovak között. Rendkívül érdekes téma, és remélem, a következő könyvem ebben a témában néhány év múlva akár nemzetközi színtéren is megjelenhet.

csipkebogyó immunerősítés

A csipkebogyó hozzájárul a lovak immunrendszerének erősítéséhez

Mellékhatások nélkül, a gyógynövények minden fajtája adható a lovaknak? Hogyan szerzi be a növényeket?
A gyógynövények nem veszélytelen anyagok. Némelyik akár komoly mellékhatással is rendelkezhet, ezért, ha valaki receptúrát állít össze, akkor sok mindenre oda kell figyelnie. Van olyan állatorvos, akivel van annyira szoros az együttműködés, hogy erősebb hatású receptjeimet is felírja a pácienseinek, de többnyire ez csak ritkaság. A Fitocavallo receptek messze biztonságosak, még túladagolás vagy hosszú távú esetén is. Mi a herbákat ellenőrzött, a jelenlegi élelmiszerlánccal kapcsolatos jogszabályi és higiéniai követelményeknek megfelelő, minőségbiztosított üzemből vásároljuk.

 
Számtalan egészséges, felépült lovat tudhat maga mögött. Mennyire nyitottak az állatorvosok és a lovas gazdák egy ilyen kiegészítő kezelésre?
Szerencsére egyre nyitottabb mindenki. Talán még a galopp és az ügető világa az, ahol nagyon konzervatívak, de előbb-utóbb ott is nyitni fognak a gyógynövények iránt, főleg, hogy a legtöbb receptnek van doppingmentes változata. Sokszor úgy keresnek fel a lovasok, hogy XY állatorvos, lovas edző, patkolókovács vagy terapeuta ajánlott minket. Én sem tudok mindig segíteni, de a szándék megvan. Ha a siker nem is tökéletes időnként, azért többnyire egy tünetmentes állapotot el tudunk érni. Szerencsére a legtöbb esetben a lovak (és a kutyák) olyan bámulatosan jól reagálnak a herbák természetes hatóanyagaira, hogy sok elégedett visszajelzést olvashatok, nap, mint nap.

fehér fűz gyulladás fájdalomcsill.

Gyulladás, fájdalom enyhítésére készült receptek egyik alapja a fehér fűz

Az előadások mellett több könyve is megjelent kutatásait és tapasztalatait összefoglalva. Milyen visszajelzések érkeznek a recepteket alkalmazóktól?
Viszonylag kevesen mernek nekiállni, kísérletezni, amit ha valaki, hát én maximálisan megértek. Egyfelől kiszámíthatatlan az eredmény, másfelől a fitoterápia nem ördöngösség. Ez a kettősség azért van, mert enyhe tünetekre egyszerű egy receptet „összedobni”, például egy kis nyálkaoldásra-köptetésre. De, amikor több tünet is fennáll, akkor mélységében kell érteni, hogy MIÉRT alakult ki egy adott állapot, és ahhoz már kezelési stratégia kell. Nos, abban az esetben egy nyugati recept nem sokat ér, míg a kínai filozófia képes nagy áttörést is hozni. Ez viszont bonyolultabb tudomány. Ha úgy vesszük, még én is tanulom, mind a mai napig, bár ez inkább a tudásom elmélyítését jelenti.

 
A tüneti kezelés mellett fontosnak tartja lelki szinten is kezelni a problémákat. Hogyan tudja ezeket felszínre hozni, hiszen az állatok nem tudják elmondani a problémáikat?
Nos, ez egy ingoványos terület. Én a magam részéről a Hagyományos Kínai Állatorvoslás szemléletét alkalmazom elsősorban e téren. Az Öt Elem Tan egyértelműen hozzárendel minden betegséghez egy mentális-lelki állapotot is. Innen kezdhető a nyomozás. A gyógynövényes vélemény mellé gyakran adok tanácsot tartásról, kiképzési technikáról, rangsor átgondolásáról, stb., mert a kiváltó ok megváltoztatása nélkül nincs gyógyulás, legalábbis valódi értelemben nem. Például a CORST allergiás kehességre való receptre sokan mondják, hogy csodaszer. Ha valaki elolvassa a receptleírást, a belinkelt FA típusú ló leírásával együtt, rájön, hogy a csodaszer egy képlet: gyógynövény+ a természeteshez hasonló(bb) szociális és tartási környezet kialakítása. És valóban csodával határosak a visszajelzések, nem túlzok. Ezt nevezzük populárisan lelki eredetű betegségnek. Évek óta vizsgálódom, és úgy találom, hogy a lovasok 90%-ban tudatában vannak, hogy mi az, ami a lovat zavarja, és beteggé teszi, csak nem kombinálják össze a kettőt. A maradék 10% nehéz ügy, ott nem marad más, mint a tudományos nem bizonyított intuitív technikák.

körömvirág pataírhagyull.

A körömvirág kenőcse megnyugtatja a gyulladt bőrt

Kit/Kiket tart példaképének?
Szinte mindenkitől tudok valamit tanulni, és abban őt példaképnek tartom. De, komolyan véve több példaképem is van, nem is tudom, kit soroljak fel? Elsősorban gyógyítók, filozófusok, illetve olyan emberek, akik felül tudtak emelkedni a világ kísértésén, és nem az önös céljaikat nézik, hanem segítenek másokon. Jézus és Buddha a két legfontosabb személy közülük.

 
Ha kedvenc sörényesünk beszélni tudna, mit üzennének a gazdiknak?
Ezt inkább nem tolmácsolnám ennyire nyíltan, mert sokaknak bántó lenne. De, lássuk be, többnyire nem szeretnénk – ha tegyük fel, lovak lennénk -, hogy úgy bánjanak velünk, ahogy most a lovunkkal bánunk/bánnak. Tehát a ló üzenete szerintem ez lenne: „Viselkedj úgy velem, ahogy Te szeretnéd, hogy bánjak Veled, ha Te lennél a ló, s én a Te gazdád!” Megjegyzem, ez a nem új keletű tanítás embertársainkkal kapcsolatban is helytálló.

Te se hagyd, hogy kedvenced kedvét és teljesítményeit lerontsák a visszatérő betegségek, de megelőzés céljából is nagyon sokat tehetsz lovad testi-lelki épségéért.
Ne sajnáld az időt és az energiát új gyógymódok kipróbálására. A gyógynövényekről és a betegségekről többet megtudhatsz a fitocavallo.hu oldalon, a gyógynövénykeverékeket meg is rendelheted a dzsar.eu webshopon keresztül és sok érdekességet olvashatsz facebook oldalukon is.

Lisovszki Anda