Álomistálló lovadnak

Nyáron jó időben akár egész éjszaka is a szabadban maradhat kedvencünk, ám ilyenkor is gondoskodnunk kell egy három oldalról fedett részről. Itt le tud pihenni, védve van a naptól az esőtől és a széltől. Télen azonban gondoskodnunk kell egy megfelelő alomról, aminek higiéniai és felhasználási szempontból is meg kell felelnie.

1696960-800x600-[DesktopNexus.com]

A bokszban a ló ne legyen lekötve

Kedvencünk télen általában csak az éjszakát tölti a bokszban – napközben pedig a karámban van társaival együtt – ezért fontos, hogy olyan alom legyen alatta, ami könnyen tisztán tartható és védi az állat ízületeit. Egyik ilyen megoldás a döngölt föld, ami puhaságából kifolyólag kíméli az ízületeket. Tisztán tartása viszont nehézkes lehet akkor, ha nem megfelelően tud elszivárogni a vizelet. Ez látványra sem túl szép, másrészt pedig a levegőben lévő ammónia ártalmas lehet emberre és állatra egyaránt.

IMG_0253

A szalma megfelelő alom lehet

Másik megoldás a beton lehet, ennek tisztán tartása, fertőtlenítése sokkal könnyebben megoldható. Szalma (zab-, búza-, rozsszalma) használatával pedig puhábbá tehető. Hőszigetelés szempontjából a forgács és a fűrészpor szalma alá helyezve véd a hideg betontól és a vizeletet is magában tartja.
Rendszeres szellőztetéssel megoldható, hogy mindig száraz legyen a levegő, amit lovunk még a téli mínuszok alkalmával is képes 0 fokra vagy akár még többre is felmelegíteni.