Jutalomfalatok kínálatából nincs hiány a boltokban, ezek a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag jutalomfalatok különböző ízesítésben, formában, és kiszerelésben kapahatóak. A pénztárcánkat sem terhelik meg és a hatékonyságukat tekintve jobbnál jobb termékek közül választhatunk. De ha szeretsz a konyhában forgolódni, saját magad is elkészítheted a csemegéket.
Ezek a könnyen elkészíthető jutalomfalatok nem kerülnek sokba, közben jól szórakozol, és még a lovad is biztosan örülni fog, hogy gondoltál rá. Jutalmazásokkal fejlesztheted az együttműködést, harmóniát közötted és lovad között. Fontos azonban, hogy a jutalmazás ne maradjon el a jól elvégzett feladatok után. Ezek nem csak jutalomfalatok formájában történhet, hanem egy jóleső simogatással, szóbeli dicsérettel. A sokszor emlegetett kockacukor azonban nem a legjobb mód erre a célra, tönkre teheti a ló fogait és még rá is szokhat az édességre.
Próbáld ki az összes receptet és láss hozzá a munkához. A te lovadnak melyik lesz a kedvence?
Köles-sárgarépa golyók
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 10 dkg köles
- 10 dkg búzakorpa
- 10 dkg szőlőcukor
- 5 dkg gyümölcsös müzli
- 5 dkg héjas napraforgómag
Elkészítés:
A sárgarépát reszeld le, majd a többi összetevővel együtt tedd egy tálba. Keverd össze jól, és formázz a tenyereddel dió nagyságú golyókat. A tepsibe vágj megfelelő nagyságú sütőpapírt és kb. 2 cm távolságra helyezd rá a golyókat. 120 fokon süsd 40-45 percig. Három négy napi adagot süss egyszerre.
Gyümölcsös-gyógynövényes jutalomfalat
Hozzávalók:
- 2 nagy sárgarépa
- 3 alma, banán vagy körte
- 50 dkg zabpehely
- kb. 25 dkg búzakorpa
- kb. 5 dl víz
- 20 gyógynövényes bonbon
Elkészítés:
A bonbonokat oldd fel a vízben, a sárgarépát és gyümölcsöt reszeld le. Ezután tedd a többi összetevővel együtt egy tálba, add hozzá a bonbonos vizet. Keverd össze az egészet, ha nagyon keménynek érzed, adhatsz hozzá még vizet, ha nagyon lágynak, akkor búzakorpát. 30-40 percig tedd félre, addig a korpa megduzzad. Készíts kedved szerint formákat. Egy tepsibe vágj megfelelő nagyságú sütőpapírt, és helyezd rá az adagokat. 175 fokon 60-90 percig süsd meg. Csak jól átsütve, teljesen szárazon etesd a lovaddal.
Banános jutalomfalat
Hozzávalók:
- 22 dkg cukorszirup
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg banánchips
Elkészítés:
Tedd egy tálba a hozzávalókat és jól keverd össze. Ha lágy, tehetsz még hozzá lisztet, ha kemény, akkor vizet. Ha kész vagy az alakzatok formázásával, helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokon süsd 10 percig arany barnára. Csak két nap után add a lovadnak a csemegét.
Ánizsos-almás jutalomfalat
Hozzávalók:
- 2 alma
- 5 dl kukoricapehely
- 1 dl zabpehely
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál ánizs
- 60 ml olaj
Elkészítés:
Miután lereszelted az almát a többi hozzávalóval együtt tedd egy tálba. Összekeverés után formázd kedved szerint. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe és közepes hőmérsékleten süsd meg.
Mentás jutalomfalat
Hozzávalók:
- 15 dkg margarin
- 30 dkg szőlőcukor
- 10 dkg méz
- 20 dkg gyümölcsös müzli
- 10 dkg zabpehely
Elkészítés:
Miután megolvasztottad a margarint, a szőlőcukrot és a mézet, öntsd rá a külön tálban lévő gyümölcsös müzlire és zabpehelyre és keverd össze. Adhatsz hozzá 10 dkg friss, finomra vágott mentalevelet. Sütőpapíron hagyd megszáradni a megformázott csemegét. Öt napon belül etesd meg lovaddal.
Almás csemege
Hozzávalók:
- 1 alma
- méz
- zab vagy müzli
Elkészítés:
Vágd ki az alma belsejét, rakd bele a mézet és a zabot vagy a müzlit és már kész is.
Fehérrépás finomság
Hozzávalók:
- 1 fehérrépa
- 1 alma
- 1 körte
- 2 sárgarépa
Elkészítés:
Szerezz minél vastagabb fehérrépát, hogy üregesre tudd vágni a belsejét. A többi gyümölcsöt vágd minél kisebbre és töltsd meg vele a répa belsejét.
Fincsi lócsemege
Hozzávalók:
- fél alma
- 1 répa
- 2szelet rozsos kétszersült
Elkészítés:
Vágd finomra az almát és a répát és helyezd a kétszersültek közé. Egy szénaszállal össze is kötheted, hogy ne essen szét és már kész is a szendvics.
Gyümölcs püré
Hozzávalók:
- 1 répa
- 1/2 alma
- banán
- sárgadinnye
- eper vagy erdei gyümölcs
- fél citrom
Elkészítés:
Ha lereszelted a répát és az almát, törd össze villával a banánt és az erdei gyümölcsöt majd keverd össze mindkettőt. Egy fél citromot is facsarhatsz a tetejére. Finom, egészséges és tápláló.
Gyümölcsös répapép
Hozzávalók:
- 1 szelet sárgadinnye
- 1 banán,szőlő
- 1 alma
- 20 dkg pépesített cukorrépa (12 órás áztatás után)
- 20 dkg zab
Elkészítés:
A cukorrépapépet keverd össze a zabbal. Szeleteld fel a gyümölcsöket és halmozd a répás zab tetejére.
Karácsonyi kétszersült
Hozzávalók:
- 2 egész kétszersült
- 4 szem alma
- 2 db sárgarépa
Elkészítés:
A finomra vágott almát é sárgarépát keverd össze és helyezd a kétszersültek közé. Egy fél almával díszítheted a közepét.
Korpás süti
Hozzávalók:
- búzakorpa
- almák
- répák
Elkészítés:
A korpához önts annyi vizet, hogy kemény masszát kapj. Formázd torta alakúra és répa, alma szeletekkel díszítheted. Boldog születésnapot!
Luxus répa
Hozzávalók:
- puffasztott rizs
- méz vagy juharszirup
- nagy répa
Elkészítés:
Kenj be egy nagy répát mézzel és forgasd bele a puffasztott rizsbe vagy zabba.
Mézes szendvics
Hozzávalók:
- 2 szelet rozsos kétszersült
- méz
Elkészítés:
Bőségesen kend be az egyik kétszersültet és borítsd be a másik szelettel. Egyszerű és nagyszerű ló nyalánkság.
Répasüti
Hozzávalók:
- 2,4 dl száraz zab
- 2,4 dl liszt
- 2,4 dl feldarabolt sárgarépa
- 1 teáskanálnyi só
- 1 teáskanálnyi cukor
- 2 teáskanálnyi napraforgó olaj
- 0,6 dl víz
- 0,6 dl juharszirup
Elkészítés:
Kever össze a hozzávalókat és formázd kedved szerint. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd, majd 350 fokon 15 percig süsd arany barnára.
Wellness csemege
Hozzávalók:
- 2,5 dl gyümölcsös müzli
- friss alma
- 2 evőkanálnyi méz
- rostos gyümölcslé
Elkészítés:
Öntsd a gyümölcslevet a müzlire és várd meg amíg megszívja magát. Reszeld le az almát és keverd a müzlihez majd add hozzá a mézet is.