Hét fiatal, egy cél

Hét fiatal lány tele célokkal, álmokkal. Hét különböző személyiség, de egy dolog mégis közös bennük, a lovak iránti szeretetük. Közösen összefogva bemutatókon, nyílt napokon ismertetik a szabad idomítás sikerességét. Tanítanak, de közben ők is minden nap gazdagabbak lesznek tapasztalataik által, hogy ezeket átadva segítsenek megérteni ló és lovasa kapcsolatát.

 
Kikből áll a közösség? Mit tűztek ki elsődleges célnak maguk elé?
A csoportunk hét fiatal lovas lányból áll (Petra, Jana, Merci, Gitta, Zsuzsi, Móni, Rita). Mindannyian szervezett fellépések és oktatások keretében (valamint egész életünkkel példát mutatva) minden élethelyzetben (terepen, versenyen, bemutatón stb.) azt szeretnénk tanítani, hogy minden lovasnak egy célja legyen: elérni a kiegyensúlyozott ló-lovas kapcsolatot, szabad együttműködést és a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló partnerséget, akár eszközök nélkül, határok nélkül!

Bonifert Rita

Rita

Szabad idomítás. Mit jelent ez?
A természetes ló kiképzés a ló viselkedésének megértésén, etológiáján alapuló filozófia, melynek elsajátításával az ember képes lesz a lószerűbb gondolkodásra, ezáltal egy hatékonyabb, partneri kapcsolat kialakítására. Erre a képzési módszerre épül a szabad idomítás, mely során látványos show elemek is szerepet kapnak, hogy a már meglévő kapcsolat még inkább pozitív irányba erősödjön. Ez a naturalhorsemanship ló és ember számára is tökéletes alapelv, legyen szó verseny, hobbi vagy munkalovasról. Közösségünk pont ilyen lovasokból áll, akik máshogy néznek a lovakra és hisznek az elveikben.

Molnár Mónika

Móni

Milyen formákban van lehetőség megismerni a Közösségük tevékenységét és elveit?
Közösségünk rendelkezik honlappal (www.fiatalszabadidomitok.hu), melyen minden lényeges információt megtalálhatnak rólunk, az elveinkről, a tevékenységünkről az érdeklődők. Legfőbb kommunikációs eszközünk azonban a Facebook oldalunk, ahol igyekszünk folyamatos információkat közölni mindennapjainkról, programjainkról, életünkről. S végül, de nem utolsó sorban a bemutatóink, nyílt napjaink nyújtanak még lehetőséget a közönségnek, hogy személyesen is megismerhessék tevékenységünket.

Zsebe Zsuzsanna

Zsuzsi

Mi az első lépés egy ló idomításának az elején?
Első lépés pont a LOVAS idomítása, jobban mondva: idomulása. Nem cirkuszi idomárok vagyunk, hanem pont olyan kiképzők, akik lehető legjobban akarnak lovaikhoz idomulni. Elsősorban nekünk embereknek kell elsajátítani a lóval való kommunikációt, hogy megértsük viselkedésüket.

 
Megjelennek a show elemek a közönség számára. Ezek gondosan begyakorolt feladatok, vagy spontán dolgokat láthatnak az érdeklődők?
Maguk az egyes show elemek előre begyakorolt feladatok, a műsor pedig, ha többen vagyunk, akkor előre összerakott, megtervezett elemeket tartalmaz. Egyéni bemutató esetén nagyobb a lehetőség a spontaneitásra.

Gál Gitta

Gitta

Milyen kellékek szükségesek egy idomítás során? Kell ehhez valamilyen különleges eszköz?
Nem az eszköz határozzon meg minket, hiszen a célunk, hogy lovunk minden eszköz nélkül szabadon is értse kéréseinket, jeleinket! Ám kezdetekben a megfelelő kellék óriási segítség lehet a kommunikáció kialakításában, majd szép lassan elhagyhatunk mindent, hogy aztán másképp viselhessük annak tudtában, hogy már nem korrigálás, hanem finomítás céljából kell. Különlegesnek nem mondhatnánk, de elterjedt kellék a csomózott kötőfék, nyakmadzag, kontaktpálca és kiképzőszár.

Jelenics Mercédesz

Merci

A lovaglások során nyakmadzagot használnak. Ez minden ló és lovas esetében alkalmazható?
Igen, minden lónál és lovasnál alkalmazható. A legnagyobb tévhit, hogy a nyakmadzaggal húzzuk a lovat jobbra-balra. A lovat üléssel irányítjuk, akkor is, ha kantár, kötőfék, vagy bármi más van a lovon. Minden szársegítség csak másodlagos. A nyakmadzaggal irányítható ló egy képzettségi szint visszajelzése a lovasnak, hogy az átengedő és figyelmes. Reagál a lovas segítségeire, ülésére és ha korrigálni is kell, azt a nyakmadzaggal átadott jeleken keresztül elegendő. Ha ez nem megy, vissza kell térni minimum a kötőfékre.

Nyárasdi Jana Marianna

Jana

Milyen problémák megoldásával fordulnak Önökhöz segítségért?
A leggyakoribb kérdés felénk az, hogy miként kezdjenek hozzá magához a természetes ló kiképzéshez, szabad idomításhoz. De rengeteg problémával fordultak már felénk, főként viselkedési, tehát rangsorbeli problémákkal.

 
Oktatásokat is vállalnak. De hogyan történik az Önök továbbképzése?
Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy a legtöbb dologra a lovaink tanítanak, de ezen felül tanulunk, ahonnan csak tudunk, könyvekből, olvasmányokból, kurzusokból, tapasztalatcserékből.
A továbbképzésünk folyamatos, saját tapasztalatainkat átadjuk egymásnak, a tagok közül mindenki tanul valakitől, dolgozik együtt nevesebb lovasokkal. Külföldi lovasoktól is tanulunk. Csak néhány példa: Halápi Roland, Dr. Gőblyös István, Kappel Edit, vagy Honza Blaha és Szabine Oettel.

Bankó Petra

Petra

Jelenleg hét ifjú hölgy végzi ezt a nem mindennapi feladatot. Tervezik Közösségük bővülését?
Egy baráti társaságból alakult meg a közösség közös érdeklődés és cél alapján még 2011-ben. Gyakran felteszik a kérdést, hogy mitől válhat valaki FSZK taggá, azonban közösségünkbe nincs felvételi. Az összeszokott társaság legfőbb ismérve, hogy együtt könnyebben tudjuk bejárni az országot, több ötletet tudunk megvalósítani a megosztott munkaerővel, így még színesebb a társaság. Azonban tapasztaltuk, hogy egy állandóan cserélődő közösség sok hátrányt jelent és nehezebb kommunikációt eredményezne. Ezért is nem hirdetünk felvételit, viszont nem zárjuk el magunkat teljesen a megújulástól.

 
Sok időt és utazást megkíván tevékenységük. Hobbiként vagy hivatásként tekintenek erre?
Abban mindannyian egyetértünk, hogy számunkra ez jóval több, mint hobbi, holott egyikünk sem tudja főállású munkaként végezni (de nagy álmunk hogy egyszer így legyen). Munkánk vagy épp iskolánk és az állandó ló gondozás mellett próbáljuk mindig önmagunkat és lovainkat is fejleszteni. Ez valóban egy életforma, mely szinte egészében egy teljes embert kíván. Biztos anyagi feltételek mellett több lehetőségünk lenne rendezvények szervezésére, illetve a lovas kultúra terjesztésére, de reméljük, egykoron tényleg ez fő hivatásunkká válhat!

Lisovszki Anda