Rend a lovardában

Ahhoz, hogy senkinek ne essen baja és élvezhetővé tegyük kedvenc hobbinkat pár szabályt be kell tartanunk a lovardákban. Könnyen megjegezhető szabályok ezek, amikkel kivédhetjük a kellemetlenségeket. Lássuk mik is ezek.

  • Nyitott lovarda igénybevétele esetén belépés (fedett lovarda esetén az ajtó kinyitása) előtt a bejáratnál megállva kérünk engedélyt a „Helyet kérek!” kiáltással, ahová a pályán lévő lovas „Bejönni!”, „Tessék!” vagy „Szabad!” válasza után léphetünk. Ha el szeretnénk hagyni a lovardát azt szintén jelezni kell a kívül tartózkodóknak, hogy helyet biztosítsanak.
  • Bármilyen probléma esetén, heveder meghúzás, felszállás, leszállás vagy bármilyen okból történő megállás során menjünk a kör közepére vagy a pálya középvonalára, ahol biztonságosan elvégezhetjük a dolgunkat. Még olyan esetben is, ha csak pár percet vesz igénybe a dolog.
  • Osztálylovaglás során több lovas is tartózkodhat a pálya területén, ilyenkor egy lóhossznyi (2-2,5 m) távolságot érdemes tartani. Így a rúgások sem a lovat sem a lovasát nem érik el, a kiálló pálcák pedig nem tesznek kárt senkiben.
1697589-800x600-[DesktopNexus.com]

Nem zavarjuk a többi lovast ha a kör közepén, vagy a pálya középvonalán oldjuk meg problémáinkat

  • Lovakkal legfeljebb párosával sétáljunk úgy, hogy a magasabb jármodban lovaglók számár szabadon hagyjuk a járást, és egy belső patanyomon haladunk.
  • Patanyomfigurákon mindig a belső patanyomon lovagoljunk, a többi lovast kötelesek vagyunk elengedni úgy, hogy a fal mellett kellő helyet biztosítunk nekik. Akkor is, ha mindkét kézen mindkét irányban lovagolnak.
  • Ha a lovardában mindkét kézre folyik lovaglás, balra térünk ki a velünk szembe lovagló elől, tehát a járás a bal kézen lovagló lovasé így a jobb kezünk találkozik. Ez alól viszont két kivétel van. Az egyik, amikor a bal kézen való lovaglás során, nagykörön haladunk. A másik, amikor mindenki ugyanazon a kézen lovagol és kézválást kell végrehajtanunk. Ilyenkor azok a lovasok, akik elérték a járást ott folytatják a munkát és azok a lovasok térnek ki lovarda belseje felé, akik még nem hajtották végre a kézváltást.
  • Az ugrásokat végrehajtó lovasoknak elsőbbségük van a többi lovassal szemben, de kötelesek jelezni az ugratás szándékát, irányát többi társuknak.
  • Futószáras lovaglás csak a többi lovas beleegyezésével történhet, akár a gyakorlópályán vagy a fedeles lovardában.
  • A lovardai rend szerint, ha edzés folyik a pályán vagy háromnál több lovas tartózkodik ott, nem illik futószárazni.
  • Az akadályokat a használatuk után tegyük vissza a helyére, ha ez nem lehetséges a pálya közepére kell gyűjtenünk azokat.