Lovardai alakzatok (patanyom figurák)

A lovardában való gyakorláshoz fontos megtanulnunk a lovardai alakzatokat, és azok helyes kivitelezését a gyakorlatban. Ezek a gyakorlatok megkövetelik a segítségadások (szár, csizma, testsúly, pálca) használatát és ezzel lovunkkal való teljes összhang elérését. Ha jól használjuk a segítségadásokat lovunk a helyes irányba mozog az utasítások végrehajtásával együtt.
Kis kör
A kis kör figurát bárhol a pálya bármelyik részén végre hajthatjuk, ha az előttünk haladó lovas kicsit lassabban halad és utolértük, és nem akarunk a tempónkon lassítani vagy megelőzni lovas társunkat. Egy négy méter sugarú kört írunk le ilyenkor, majd lovagolunk tovább.

kiskör
Nagy kör
Nagy kör esetén egy olyan kört teszünk a pályán, ahol érintjük a három oldalát. Ha elindulunk a rövid fal közepétől a negyedénél érintjük a hosszú oldalt, a pálya közepét és végül a hosszú oldalt.

nagykör
Váltsd a köröket
A pálya hosszában és keresztben is végre hajthatjuk ezt a gyakorlatot. A hosszú falon kezdve előbb ellovagolunk a közepéig (B pont), ott visszafordulunk egy fél kis körben a pálya közepét érintve. Majd egy lóhossznyi egyenes lovaglás után visszafordulunk szintén egy fél kis körrel a szemközti hosszú oldal irányába. Ha elértük az X pontot üljünk át másik lábra vagy ugrassuk át a lovat, ha vágtázunk lovunkkal. Négy irányból van módunk ezt a gyakorlatot végre hajtani.

váltsd a köröket
Nyolcasok
Ennél a gyakorlatnál két kört lovagolunk egybe és a körök találkozási pontjában térünk át egyik körből a másikba. Ezt megtehetjük kis illetve nagy kör esetében is. Ha kis körben akarjuk végrehajtani a nyolcasok lovaglását, kezdjük a rövid oldal közepén, ami a pálya közepéig érjen.

nyolcasok
Körben váltás
Egy fél lovarda lovaglásával lovagoljunk a pálya közepéhez (X pont), majd egy fél kis kört lovagoljunk balra (belső kígyóvonal), egy lóhossznyi egyenes után szintén egy fél kis kör csak most jobbra (A pont). A rövidebbik oldal közepet ha elértük egy nagy körrel fejezzük be a gyakorlatot. (K pont, F pont, A pont)

körbenváltássss
Egyszerű kígyóvonal
Négyféle irányból hajthatjuk végre a kígyóvonal legegyszerűbb változatát. A pálya hosszú oldalán haladva egy kissé befelé húzunk, miután elértük a pálya felét visszatérünk a pálya szélével párhuzamosan. Négyféle irányból mutathatjuk be az egyszerű kígyóvonalat.

egyszerű kígyóvonal
Kígyóvonal
Ebben a gyakorlatban a pálya hosszú oldalát mindig csak egy ponton érintjük lovaglás során, az ívek lovaglása során tetszőleges íveket lovagolhatunk. Ha páros íveket lovagolunk, a gyakorlatot kézváltással fejezzük be a pálya másik oldalán, ha páratlan, maradunk az eredeti iránynál. Viszont ha elérjük az egyenes szakaszok felét, üljünk át másik lábra vagy vágtában ugrassuk át lovunkat. Ezt páros és páratlan íveknél egyaránt meg kell tennünk.

kígyóvonal 2 kígyóvonal
Átlóváltás
Lovaglás során oda kell figyelnünk, hogy lovunk mindkét kézen egyformán legyen terhelve. Átlóválásokkal meg tudunk fordulni a pályán.
A H pontból kiindulva a rövid fal lovaglása után ráfordulunk a hosszú falra, itt érintve az M pontot és ráfordulunk szemközti oldal K pontja felé. A pálya közepén üljünk át másik lábra, vágta során ugrassuk át lovunkat. A pálya mind a négy sarkából végezhetünk átlóváltást.

átlóváltás
Fél átlóváltás
Fél átló váltás során, ha a H pontból indulunk, érintjük a hosszú falon az M pontot és a pálya túlsó oldalának közepére érkezünk.
Ezt a gyakorlatot nyolcféle képpen hajthatjuk végre: E-ből M-be, M-ből E-be, B-ből H-ba, H-ból B-be, illetve ugyanígy a pálya másik felén E-ből K-ba, K-ból E-be, B-ből F-be és F-ből B-be.

félátlóváltás
Fél lovarda
Ha a B pontban bekanyarodunk a pálya közepe felé é az E pontot elérve abban az irányban haladunk tovább amerről jöttünk. Kézváltás során is alkalmazható a a gyakorlat.
Ezt a gyakorlatot is több irányból lehet elvégezni: B-ből E-be, illetve E-ből B-be.

féllovarda
Fél lovarda, középből
Ilyenkor a rövid falon nem haladunk egyenesen, hanem befordulunk a pálya középvonalára egy fel kis kör lovaglásával. Ez a gyakorlat is használható kézváltásra és négy irányból is lovagolható a gyakorlat.

féllovarda középből