Használd ésszel a lovaglópálcát

A lovaglópálca készülhet bőrből, könnyű műanyagból, lehet színes, lakkos, strassz kövekkel díszített vagy akár arany, ezüst, réz díszítésű elemekkel kombinált. Lehet rövid vagy hosszú, elegáns vagy sportos, kinézetének csak a kreativitásunk szab határt. A legfontosabb dolog, hogy soha nem szabad lovunk büntetésére, verésére használni. Ez csupán fegyelmezésre, ösztökélésre használható és ezt is meg kell tanulni jól és helyesen kezelni.

Akkor használjuk helyesen a pálcát, ha a combsegítséget szeretnénk erősíteni, vagy a combsegítségre nem reagáló lovat szeretnénk ösztökélni. Ilyenkor vigyázzunk, hogy a szárakat ne rángassuk, mert a ló nem fogja érteni, mit szeretnénk tőle. Különböző utasításokat adunk neki ilyenkor és azt fogja tenni, amihez neki kedve van. Inkább vegyük egy kézbe a kantárt, ha nem elég hosszú a pálcánk.

reiter-753097_640

A hosszabb pálcával könnyebb a ló farát megérinteni

Ugrásoknál érdemes egy rövidebb pálcával próbálkozni, ezzel könnyebb a ló vállait megérinteni és ugrásra késztetni. Ha ész nélkül csapkodunk, a pálcával megsebesíthetjük nem csak a patásokat, hanem társainkat is. Egyes lovak, ha rossz emlékek fűzik a pálcához valamilyen bántalmazás miatt, meg is ijedhetnek tőle. A lovaglás végén érdemes azzal a kezünkkel megsimogatni kedvencünket, amelyikben a pálca volt, hogy megszokja azt.
A lovaglópálcának sok fajtája van, ami hosszban, funkcióban különbözhet. A díjugratásban általában rövidebb pálcát használnak, ezt könnyebb a ló vállán használni.

horse-racing-719640_640

Ha kell használjunk rövidebb pálcát

A díjlovaglók inkább hosszabb változatokat részesítik előnyben, könnyebben össze tudják szedni a lovat, ha nem kell elengedniük a szárakat. Az idomításban inkább már ostort, vagy nagyon hosszú pálcát használnak, amit a kezük meghosszabbított részének tekintenek.

western-riding-738652_640

A western lovaglásban nem használnak lovaglópálcát