Fríz Ló Show 2015

A magyarországi fríz lovak tenyésztői évről évre egyre több minőségi egyedekkel vonulnak fel a Fríz Ló Tenyészszemle és Show műsor bemutatóin. Az időjárás is kedvezett a Nemzeti Lovardába kilátogatóknak, akik közel 26 lófajtával találkozhattak. A show műsorban díjlovaglásban eredményesen szereplő lovakat, dámalovasok bemutatóját, lovas fogatok felvonulását láthatták. A rendezvény kiemelt vendége volt az Arab Lótenyésztő Egyesület.

 

 
E drága lovak szerelmesei bármit megadnának, hogy a tulajdonuk legyen egy ilyen pompás fekete ló. A holland bírók a fajtára jellemző tulajdonságok szemrevételezése után választották ki azt az egy lovat, amelyik megkapta a sztárminősítést.

100_2271

A bajnoki címet elnyerő fríz

A fríz lovakra a szögletes alkat a legjellemzőbb. Robusztus megjelenése ellenére dinamikus a mozgása, lendületes a jármódja. A büszkén hordott nyak, az ügetés során megmutatkozó erőteljes térdmunka elegáns megjelenést kölcsönöz a lovaknak. Sörényük és farkuk szőre sűrű és fényes, enyhén hullámos. A fej nemes, a szemek élénk pillantásúak. Rövid, erős végtagok jellemzik, a hát egy kissé megtört, patái kemények, hosszú bokaszőrrel borítva.
Érdekessége, hogy a mai tenyésztésük során csak fekete frízeket tenyésztenek, az egyetlen jegy, ami megengedett a fehér csillag a homlokon. A 20. század elejéig viszont a frízek fele pej volt.

100_2424

Szebbnél szebb fogatok vonultak fel

A bemutatók során lovak és lovasuk tökéletes összhangját láthatták az érdeklődők, ezek a gazdájukhoz ragaszkodó robusztus termetű lovak úgy engedelmeskedtek végrehajtani a feladatokat akár egy kiskutyus. Sok munka és belefektetett energia eredményét tükrözték a show-n látottak.

100_2460

A mozdulatok magukért beszélnek

További képek a show-ról: