Így látnak a lovak

Arányait nézve, a ló szeme a legnagyobb a szárazföldi emlősökét tekintve. Sok időt töltenek lehajtott fejjel legelészve és nagy területeket kell belátniuk a leselkedő veszélyek kiszűréséhez. Nem minden szögben látnak élesen, és nem mindig tudják felmérni a távolságot.

A lovak szemei a fej két oldalán helyezkednek el, ami lehetővé teszi, hogy evés közben csupán a fej kis fordításával beláthassák az egész területet. Sőt, még meg sem kell fordulniuk ahhoz, hogy a hátuk mögé nézzenek. A lovunk hátán ülve kedvencünk látja a lábunkat, és még azt is, hogy van-e a kezünkben ostor. Pupillájuk vízszintesen ovális, ami széles és lapos látóteret biztosít nekik.

ló

3 : Két szemével látott tér: csak az előtte levő V alakú mezőt látja mindkét szemével, csak itt képes felmérni a távolságot.
4 : Egy szemével látott terület: Az oldalsó területeket egy szemmel látja, itt nem lát térben, az apróbb mozgásokat azért észreveszi.
W: Holttér

100_2137

A lovak látása igen érdekes, az eléjük táruló képet egy vastag fekete csík szeli ketté, mivel szemeik a fejük két oldalán helyezkednek el Fotó: Lisovszki Anda

A lovak a fejük mozgatásával – felemelésével és leengedésével – tudják a látott kép élességét megváltoztatni. Ilyenkor a szem ideghártyáját különböző területeken éri a fény. Tehát minél távolabbra néz a ló, annál magasabbra emeli a fejét. Ezért fontos, hogy a fej és a nyak szabad mozgása biztosítva legyen, nehogy pánikba essen, mert nem tudja környezetét felmérni. A fény és sötét közötti éles váltásokhoz nehezen alkalmazkodik a szemük, sötét helyiségbe ezért tudjuk nehezen bevezetni a lovat.
A lovak nem színvakok, mint azt sokan tartják. A szemükben vannak színérzékeny sejtek, így a narancssárgát, sárgát valamint a pirosat látják. Viszont a színvak emberekhez hasonlóan a piros és zöld színt nehezen tudják megkülönböztetni és sok mindent kéknek sárgának vagy szürkének látnak.

Képek: pixabay.com