Helyes ülés a nyeregben

A helyes ülés elsajátítása fontos, hiszen ez a lovaglás megtanulásának az alapja. Ehhez az izomzatnak ruganyosnak és ellazultnak kell lennie, ezért jó, ha lovaglás előtt végzünk pár bemelegítő gyakorlatot. Ezt megtehetjük a földön de még jobb a nyeregben, így egyensúlyérzékünket is javítjuk.

 
Akkor ülünk helyesen a nyeregben, ha a fejtetőt a medencét és a bokát egy képzeletbeli függőleges vonal köti össze. Ez azt jelenti, hogy a hátunk laza, leengedett és hátrahúzott a vállunk. A könyökünk és a felkarunk szintén lazán, a testhez finoman hozzásimulva tartjuk. A csuklók rugalmasak, a kezeket pedig a sörényél fölött tartjuk kis távolságban egymástól.
A szárakat enyhén feszesen tartjuk, ami a kisujj és a gyűrűsujjon keresztül, a tenyéren áthalad és a mutató és a hüvelykujj tartásával kapcsolódik a ló szájához. Ezt tekinthetjük a kezünk meghosszabbított részének is.

 

horse-91146__180

A hüvelykujj legfelül van és az ujjpercek előre néznek

A combunk és a térdünk lazán simuljanak a nyereghez, a lábszárunk pedig a ló oldalához a heveder mögött. A térdünk legyen stabil, ne mozogjon. A lábfejünknek csak az elülső részét helyezzük a kengyelbe úgy, hogy a sarkunk lefelé mutasson.

 

115_2086

Minél lentebb van a sarkunk annál jobb

Fontos, hogy a kengyelszíjak jól legyenek beállítva, mielőtt lóra szállnánk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a kengyelszíjat hozzámérjük a kinyújtott karunkhoz és a megfelelő lyukban rögzítjük azt. Nyeregben pedig úgy ellenőrizhetjük a kengyel megfelelő hosszát, hogy a kengyelvas a bokánk magasságában kell, hogy legyen, ha lefelé lógatjuk a lábunkat.

 

S1140031

A kengyel hossza befolyással lehet az ülésünkre

Leggyakoribb üléshibák:
-Székülés, felhúzott térd és sarok
-Villaülés, hátrahúzott lábszár, felhúzott sarok
-Felhúzott váll, leszorított kéz, előretolt láb
-Homorú derék, hátrahúzott könyök, nyitott térd
Ezek a hibák egy kis odafigyeléssel és gyakorlással korrigálhatóak. Van olyan lovas iskola, ahol hatalmas tükrök vannak a lovarda falain, pont azért, hogy a lovasok pontosíthassák ülésüket a nyeregben.

Képek: Lisovszki Anda