Ukrán válság – Prága blokkolta a csecsen elnök versenylovaival keresett orosz hasznot

 

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Az Oroszország elleni nemzetközi büntetőintézkedések keretében a cseh pénzügyminisztérium visszatartja és lefoglalja Ramzan Kadirov csecsen elnök prágai versenylóistállójának esetleges nyereségeit – közölte a tárca hétfőn a honlapján.

 
A versenylóistálló ugyan továbbra is működhet, de az esetleges nyereségeket csak saját fenntartására és működésére fordíthatja. Amennyiben ezt a szükségletet meghaladó nyereséget produkálna, a pénzt a cseh állam visszatartja és nem engedi átutalni Kadirovnak.
A cseh intézkedés annak alapján született, hogy az Európai Unió az ukrán válság kapcsán hétfőn meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat.
A Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy támogatójának számító Kadirov versenylóistállója 2012-től van bejegyezve a cseh Jockey Klub mellett.

 
A minisztérium közlése szerint “tekintetbe kell venni, hogy nagy értékű élő állatokról van szó. Az ilyen specifikus esetben az a veszély fenyeget, hogy a működés korlátozásával a vagyon komoly károkat szenvedhet, ami ellentmond a szabályoknak. Ezért engedélyezett marad az istálló működése, a lovak versenyzése és szaporodásuk” – emelte ki a tárca.
A cseh hatóságok ugyanakkor további intézkedéseket foganatosítottak, amelyek például azt is megakadályozzák, hogy a lovakat esetleg egy Európai Unión kívüli országba szállítsák.

Forrás: MTI

Kép illusztráció: Lisovszki Anda