A lovak nyelvén

Megérti az állatok, a lovak nyelvét. Testtartással, gesztusokkal, kézjelekkel kommunikál és kerül közelebb a négylábúakhoz. Nemes célt tűzött ki maga elé, minél több embernek megmutatni, hogy ember és állat között működik egy erőszakmentes kommunikáció, amit bárki elsajátíthat kitartó tanulással, szorgalommal és a lovak iránt érzett alázattal. Pataky Katának is így sikerült Monty Roberts kezei alatt tanulva.

Nem ezen a pályán kezdett, más munkaterületeken is dolgozott. Mik azok az értékek, amik miatt ezt választotta hivatásául?
Elsősorban az értékteremtés, és a kézzelfogható, érezhető, érzékelhető változás. Az, hogy van lehetőségem változtatni és jobbá tenni a kapcsolatot lovak és emberek között. A lovakkal való foglalkozás egy folyamatos tanulás és mindig egy csodálatos érzés, amikor sikerül megoldani egy problémát és szót értek a lóval.

 
Mi a lényege a Monty Roberts módszernek?
A lóval való erőszakmentes kommunikáció. Persze ebben az esetben jogosan merül fel a kérdés, hogy mit jelent az erőszakmentesség, hiszen ez mindenkinek mást jelent. De az nagyon fontos, hogy nem lehet dominancia és erőfitogtatás abban, amit a lóval csinálunk és semmiképpen sem lehet fizikai bántalmazás a kommunikációban. Monty mindig azt mondja, hogy senki sem jogosult arra, hogy egy másik élőlénynek azt mondja, hogy „Ha nem csinálod meg, amit kérek, akkor bántani foglak!” Az egész módszer arra épül, hogy megtanuljunk kommunikálni a lovakkal úgy, hogy partnerként tudjunk együttműködni.

 
Mindenki elsajátíthatja? Milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki ilyen szinten tudjon kommunikálni a lovakkal?
Szerintem mindenki megtanulhatja, aki elég nyitott. De ezt úgy kell elképzelni, mint egy idegen nyelv elsajátítását. Valakinek több, valakinek kevesebb érzéke van hozzá, de szorgalommal, alázattal sok mindent el lehet érni. Tudni kell érzelmileg neutrálisan dönteni, hagyni a lovat és önmagunkat hibázni – mert a hiba az jó, abból lehet tanulni – meg kell „hallani” a lovat, és el kell fogadni azt a tényt, hogy soha nem lesz vége a tanulási folyamatnak. De szerintem ez így van jól.

 
Monty Roberts farmjára is kijutott Kaliforniába. Milyen élményekkel tért haza? Hogy jellemezné Monty Roberts-et mint oktatót?
Monty egy nagyon bölcs ember, akinek a „szerszámosládájában” végtelen megoldás található. Egészen emberfeletti az, ahogyan a lovakat olvassa. Én személy szerint azt gondolom, hogy nem tudnánk olyan lovat a kezébe adni, amelyikhez nincs meg a megoldás. Nagyon profi, és precíz. Az instrukciói nagyon pontosak. Általában egyszer szokta elmondani, hogy mit szeretne, ezért nem árt odafigyelni, ha van alkalmunk együtt dolgozni vele. Nem tanácsolnám senkinek, hogy vitába szálljon vele.  🙂 Ami a farmot illeti, az egy csodálatos hely. Minden a helyén van, mindenki tudja dolgát, és minden jól működik. Nagyon szép hely, igazán jó ott lenni.

 
Mely területekről keresik meg a segítségét kérve? Nem szkeptikus a magyar lovas társadalom ezzel kapcsolatban?
Úgy érzem és azt tapasztalom, hogy egyre nyitottabbak a lovasok. Szerencsére egyre több profi lovas is megkeres, de bárkinek segítek, akinek szüksége van rá. Nekem ugyanolyan fontos egy hobbilovas, mint egy profi, mert a közös kommunikáció megtalálása a lényeg. És természetesen sok szkeptikus véleményt is kapok. De ez nem baj. Ha valaki legalább annyira nyitott, hogy megnézze, mit, hogyan csinálok, és az hogyan működik, akkor látni fogja, hogy ebben nincs semmi varázslat és a módszer működik.

 
Mennyiben hasonlít a lovak belső világa az autista emberekéhez?
Temple Grandin eléggé sokat ír erről, és nagyon sok hasonlóságot mutat be a könyveiben, cikkeiben. Sokszor hasonlítja az autista embereket a menekülő állatokhoz. Minden részletnek szerepe van, minden változás új, és újra el kell fogadni, megszokni. A fizikai érintés kevésbé jó érzés, és a szemkontaktusnak nagy szerepe van.

 
Mit tart a legnehezebb feladatnak egy lóval való munka során?
Legtöbbször az a gond, hogy a ló velem nem produkálja az adott problémát. Ez a lovak asszociációs gondolkodási képességiéből adódnak, ugyanis hozzám nem köti a problémát, mert velem más a kapcsolat az elejétől kezdve. Illetve sokkal nehezebb a gazdákkal, mint a lovakkal. 🙂

 
Mennyi időt vett igénybe a módszer elsajátítása? A természetes lóidomítás más módszereire is nyitott?
Én 2007-ben kezdtem tanulni és 2010-ben lettem instruktor. Tulajdonképpen meg sem álltam, folyamatosan jártam a világot, hogy minél több instruktortól tanulhassak. De a papír az csak a kezdet. Elsajátítottam-e a módszert? Értem és érzem, hogy miről szól. Értem a technikai részét, tudom alkalmazni és tanítani. De nem vagyok készen ebben a folyamatban. Soha nem is leszek, csak haladok előre. A lovak pedig folyamatosan tanítanak.

 
Le tudná írni milyen az, amikor átéli a csatlakozás élményét?
Lenyűgöző, megtisztelő és megható. Mindig megköszönöm egy lónak azt, ha úgy dönt, hogy meghallgatja a javaslataimat. A csatlakozás sokkal több annál, hogy a ló megy körbe-körbe, aztán egyszer csak odajön. Csatlakozás közben folyamatosan kommunikáció, beszélgetés van a lóval. Nem verbálisan, hanem testbeszéddel. Ez egy első kapcsolatfelvétel, bemutatkozás, egymás „felmérése”.

 
Mondhatjuk, hogy ez a munkája és a hobbija is egyben? Emellett mi a kedvenc időtöltése?
Igen, ez így van. Nagyon szerencsésnek érzem magam. Ha éppen nem dolgozom, akkor igyekszem a lehető legtöbb időt a családommal tölteni, a férjemmel és a kislányommal. Sokat sportolok is. Számomra a sportnak nagy szerepe van.

 
Van állandó helyszín, ahol a kurzusokat, oktatásokat tartja?
Igen, főleg Gödön, a Reki lovardában vagyok, de elég sok helyre hívnak kurzust tartani.

 
Milyen céljai vannak a jövőben?
Egyre több embernek megmutatni, hogy mennyire fontos a lóval való helyes kommunikáció. Hogy ez mennyivel jobb lónak és embernek egyaránt. Megmutatni az embereknek, hogy a módszer működik és megéri nyitottsággal, figyelemmel és alázattal tanulni a lovaktól.

Pataky Kata szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, tanulni vágyót (www.patakykata.hu ), híreit, napi munkásságát a facebook oldalán (www.facebook.com/Patakykata ) követhetitek nyomon.

Lisosvzki Anda