A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok kiválóan teljesít az ügyvezető igazgató szerint

 
Budapest, 2015. június 10., szerda (MTI) – A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok (BNM) Kft. kiváló eredményekkel büszkélkedhet, a társaságtól nem elbocsátással távozott a ménesgazda és az állatorvos, a birtok vezetője pedig nem volt Bitay Márton államtitkár iskolatársa – reagált Bérci Balázs, a BNM ügyvezető igazgatója Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő állításaira, hozzátéve, magánszemélyként feljelentést fog tenni rossz hírnév keltése miatt.

 

 
A képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az állami ménesek is egyre inkább kormányzati és pártkifizetőhellyé válnak, ezzel együtt azonban összeomlik a magyar lótartás.
A politikus szerint az egyik legrégebbi magyar ménes lovai az utóbbi időben nagyon gyengén tejesítenek a megmérettetéseken, miközben szakmailag megkérdőjelezhető döntések és felújítások is zajlanak a Bitay Márton államtitkár gyermekkori barátja és iskolatársa, Bérci Balázs által vezetett birtokon. Példaként hozta, hogy százmilliós nagyságrendben költöttek egy olyan, 11 méter széles épület lovardává alakítására, amely mérete miatt erre nem alkalmas.

 
Bérci Balázs az MTI-hez szerdán eljuttatott reagálásában közölte: a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. kiváló eredményekkel büszkélkedhet, különösen a Shagya-arab fajta, az arab és az angol telivér tenyésztésében, melyek sikeresen szerepelnek a különféle nemzetközi versenyeken. A legutóbbi megmérettetésen az ausztriai Welsben, az Arab Telivér “C” Show-n 1 éves méncsikó osztályban bronzérmet nyertek el. Emellett kitűnő kapcsolatokat ápolnak a Qatari Ménessel, amelynek köszönhetően ismét híres lehet a bábolnai arab telivér. A galoppon versenyző lovak közel 40 százaléka a ménesbirtokról származó angol telivérekből kerül ki Magyarországon.
A ménesbirtok négy szakágat – díjugratás, díjlovaglás, távlovaglás és military – tud nemzeti és nemzetközi szinten kiszolgálni. Saját erőből 2012-ben négyévszakos díjugrató pálya épült, az országban csak ott volt eddig 5 napos díjugrató verseny. Idén 3 olimpiai szakágban országos bajnoki döntőt rendez a ménesbirtok bábolnai helyszínen (díjugratás, díjlovaglás, military), amire még nem volt példa a magyar lovassport életében a rendszerváltás óta. Mindezek a birtok vezetője szerint azt bizonyítják, nem igaz, hogy “összeomolna a magyar lótartás” és “gyengén teljesítenének” lovaik a megmérettetéseken.

 
A képviselő által említett lovarda az ügyvezető igazgató szerint nem versenylovarda, hanem egy kiképző telephely, ahol a lovak képzése folyik a ménesbirtoknak és a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola tanulóinak. A jelenleg 12×34 méter nagyságú lovarda eredeti műemlék környezetben lévő, műemlék épület, kivitelezőjét nyílt közbeszerzési eljárással választották ki – ismertette. Hozzátette: a szakmailag indokolt versenyzésre alkalmas lovarda mérete, ami már a nemzetközi szintnek is megfelel, minimum 35×70 méter, az ehhez szükséges forrással azonban nem rendelkezett a társaság. A ménesbirtok 2012-től – nagy százalékban saját erőből – közel nettó 800 millió forintot költött műemléki épületek állagmegóvására, felújítására, és a továbbiakban is szeretne folyamatosan fejlesztéseket végezni mind a négy telephelyén – ismertette az igazgató.

 
Az LMP-s képviselő felvetette azt is, miért vesz egy több száz, jó minőségű kancával rendelkező ménes milliós áron alacsony tenyészértékű, a piacon néhány százezer forintot érő lovakat. Bérci Balázs közölte: a ménesbirtok azért vásárolt egyiptomi arab telivér tenyész/vemhes kancát, mert 2002 és 2008 között az akkori ügyvezető igazgató a 25 egyiptomi tenyészkancából 17 kancát áron alul eladott. Mivel a ménesbirtoknak kötelessége fenntartani és fejleszteni a világhírű genetikai állományát, így megvásárolta az egyik ily módon eladott egyiptomi kancacsalád egyedét.
Sallai R. Benedek szerint az összes, felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező ménesgazdát és állatorvost elküldték. Bérci Balázs szerint ezzel szemben az igazság az, hogy a ménesgazda munkaviszonyának megszüntetése 2012-ben közös megegyezéssel történt, egy állatorvosnak pedig 2014 nyarán lovas szakmai összeférhetetlenség miatt szintén közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya a GYED után, tehát szó nincs elbocsájtásokról.
A birtok vezetője kitért arra is, hogy Bitay Márton állami földekért felelős államtitkárral a köztük lévő korkülönbségből fakadóan nem lehettek iskolatársak. “A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-hez 2011. szeptember 12-én nyertem felvételt ügyvezető igazgató-helyettesként. 2012. május 9-én kaptam ügyvezető igazgatói megbízatást Baranyay Lászlótól, az akkori tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgatójától. Ebben az időpontban pedig Bitay Márton nem volt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, így Sallai Róbert Benedek állítása mögött semmilyen valós tartalom nem létezik” – jelentette ki.

 
Az LMP képviselője furcsállta azt is, hogy az ügyvezető a saját lakókörnyezetét a ménesnél zajló felújítással egyszerre, ugyanazzal a céggel végeztette, ugyanazt a burkolatot használva. Erre reagálva Bérci Balázs közölte: az elmúlt 3 évben nem végzett saját lakókörnyezetében burkolatfelújítást, kialakítást, így az sem igaz, hogy a lovarda kivitelezője a házánál is burkolási munkálatokat végzett volna, kiváltképp nem a lovardában felhasznált építőanyagból, ezért elutasítja a képviselő ezzel kapcsolatos “hamis állításait, rágalmait”.
Hozzátette, magánszemélyként feljelentést fog tenni rossz hírnév keltése miatt.

 

Forrás: MTI

Kép illusztráció: pixabay.com