Verhetetlen csodakanca

Teljesítményét soha egyetlen versenyló sem tudta elérni, leszármazottai eljutottak a világ neves tenyésztőistállóiba. A budapesti lóversenypálya pedig három évtizede a nevét viseli, többszörös díjnyertes magyarországi versenyló, a legyőzhetetlen „csodakanca”, Kincsem.

 

 

 

Kincsem apja egy angol telivér a kisbéri ménesből, Cambuscan volt. Anyja egy Water Nymph nevű kanca az Esterházy-ménesből. 1873-ban Kisbéren fedeztették.
A “sárga kanca” trénere Hesp Róbert volt, 1878. április 22-én négyévesen, Bécsben kezdte a versenyszezont.

SAM_0983 (2)

Egyik leghíresebb futama szeptember 9-én zajlott Baden-Badenben. Gróf Hugo Henckel lovával holtversenyt állapítottak meg a bírók. Blaskovics Ernő nem fogadta el az ítéletet, így újra futották a versenyt. A történet szerint Kincsem hat hosszal nyerte a 3200 m-es távot. Az összes mént is legyőzte akár rövid- vagy hosszú távról volt szó. Élete során, 54 versenyen indult, és minden versenyét megnyerte. Egyetlen ló sem tudta felülmúlni sikereit, hozzájárulva ezzel az egész magyar lovas kultúra világhírnevéhez.

SAM_0981

Hat éves korában az egyik felkészüléses során észrevették, hogy ízületei elkoptak. Ezek után tenyészkancaként folytatta a pályafutását. 1887. március 17-én kólikaroham következtében elhunyt. Főleg Németországban találhatjuk meg vérvonalait, bár egyik leszármazottja sem tudta megismételni eredményeit.

SAM_0984

Tenyésztőistállók sokaságába jutottak el leszármazottai és olyan helyeken neveztek el versenyeket a csodakancáról, ahol nem is versenyzett. Tóth Béla alkotását 1977 óta láthatjuk a budapesti galopp pálya bejáratánál. Életnagyságú szobra bronzból készült.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban többek között kitüntetéseit és csontvázát is megtekinthetjük. Még ma is futamokat rendeznek a tiszteletére, a budapesti lóversenypálya is az ő nevét viseli. A tápiószentmártoni park is Kincsem nevét viseli, ahol a versenyló emlékeit múzeumban nézhetjük meg.

Egy Csalogány nevű nőstény macska volt a legkedvesebb társa, aki nélkül nem volt hajlandó elindulni egyetlen versenyére sem. A vízre különösen érzékeny volt, képes volt napokig szomjazni, ha nem volt megfelelő számára a víz amit kapott.

 

Képek: Lisovszki Anda

Forrás: wikipedia.org