Lógyógyászati szakértő: nincs kevésvérűség-járvány Magyarországon

Jelenleg mintegy 70-75 ezer lovat tartanak számon Magyarországon, közülük május végéig mindössze hat lónál fedezték fel a kevésvérűség nevű betegséget különböző istállókban, így nincs járvány Magyarországon – mondta Bodó Gábor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara lógyógyászati tanszékének és klinikájának vezetője, egyetemi docens az M1 aktuális csatornán szerdán.

Download.aspxh

Orfű, 2015. május 27. Vért vesznek egy lótól megelőző szűrés céljából egy orfűi lovardában 2015. május 27-én. Az ország nyolc megyéjének tíz településén kellett forgalmi korlátozást elrendelnie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), hogy megakadályozza a lovakra veszélyes úgynevezett fertőző kevésvérűség (FKV) terjedését. Fotó: Sóki Tamás

Hozzátette: ezeket az állatokat azért kellett leölni, mert ugyan képesek hosszú évekig tünetmentesen élni, de a megfertőzött lovak hordozzák és terjeszthetik a vírust. Akkor lenne járvány, ha “gombamód szaporodna” a beteg állatok száma – fejtette ki.
A szakember rámutatott, hogy Nyugat-Európa kevésvérűség-mentesként tartja számon Magyarországot, valójában eddig is évente 5-10 lovat kellett e betegség miatt elaltatni.
Emlékeztetett: a biztosan fertőzött lovak esetében a jogszabály az állatok elaltatását írja elő, épp a többi ló egészségének és az ország állat egészségügyi státuszának megőrzése érdekében. Az intézkedés a tulajdonos állami kártalanítása mellett történik.
Bodó Gábor úgy véli, szükség lenne az összes ló vizsgálatára az országban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a lótulajdonosok közreműködésével.

MTI 

Kép: pixabay.com