Imperial

A szakértők rossz véleményeket írtak róla, mivel nem volt “tipikus” telivér, fiatal trénere kezei alatt viszont pályafutása erősen ívelt felfelé. Három évesen a világ 11 legjobb lovai között szerepelt, négy évesen európai hírességként ünnepelték a csókaszemű, aranyszőrű pej csődört Imperiált.

 

 

1960-ban, a kisbéri ménesben látta meg a napvilágot, tenyésztője Rádoki József. Apja szintén kiváló versenyló volt Imi, anyja az olasz importból való kanca, Hurry. Első ránézésre nem rendelkezett a jó telivérek tulajdonságaival. Csóka szemei, élénksége, kesely lábai igencsak megtévesztették a szakértőket. A hippológusok puha, sérülékeny, küzdeni nem akaró jelzőkkel illették.

115_1210

Imperiál szobra a Kincsem Parkban

 
Trénere, Aperianov Zakariáshoz kitartó munkájának köszönhetően fantasztikus pályafutást tudhat maga mögött az aranyszőrű pej csődör. 1926-1964 között ellenfelei sikertelenül próbálták legyőzni, hazánkban veretlen maradt. Összesen 26-szor állt starthoz és 21-szer nyert. Többek között az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat. A Baden-Badeni Nagydíjon második helyezett, és már 2 évesen az Ausztriai Díj győztese. Prágában és Magyarországon is győzelmet aratott ugyan ebben az évben.

115_1217

 
Három évesen 2 Derby nyertese magyar pályarekorddal. 1963-ban Washington D.C.-ben részt vett egy a világ 11 legjobb lovának megmérettetésén, ahol az ellentétes irányú, bal kanyaros versenypályán hetedik helyezést ért el.

115_1216

 
Négy évesen európai hírességként ünnepelték. 1964-ben 6-szor nyert, többek között németországi és skandináviai futamokról tért haza a győztes trófeával. Egy vereséget szenvedett a német Mercuris-tól. Utolsó versenyei között Baden-Badenben futott, ahol már nem ért el helyezést, tenyészménként folytatta tovább karrierjét a Dióspusztai és a Kerteskői Ménesben. Több száz utódja közül 348 állt starthoz, összesen 900 díjat nyertek hazánkban és világszerte.
1989-ben Kerteskőn pusztult el.

Képek: Liovszki Anda

Forrás: wikipedia.org