Állatorvosa szerint itthon nem várható komoly tenyésztési eredmény Overdose-tól

Itthon nem várható komoly tenyésztési eredmény Overdose-tól – mondta egy szerdai, a mén sorsáról és jövőjéről szóló budapesti sajtóbeszélgetésen Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől a ló állatorvosa.

 

 
Overdose-nak külföldön kell maradnia, mert csak Németországban vagy máshol Nyugat-Európában tudja megalapozni sikeres fedezőmén-karrierjét – állította a beszélgetésen Farkasházy Tivadar, a lóverseny szerelmeseként is ismert humorista, aki magát Overdose krónikásának nevezte. Úgy fogalmazott, hogy a kiváló versenylóról rengeteg valótlanság jelent meg a közelmúltban a sajtóban, ami igen sokat árt a lónak. Kiemelte: Overdose előtt két út áll, az egyik, hogy “cirkuszi ló” válik belőle, akit mindenfelé mutogatnak, vagy fedezőménként a versenylói karrierjénél is eredményesebbet futhat be.

 
Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől Overdose állatorvosa, azt mondta, a fedezőmén február eleje óta Németországban, a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesben van, ideális körülmények között. Hozzátette: Overdose-zal tavaly a Magyarországon fellelhető legjobb kancákat fedeztették.
Komoly tenyésztési eredmény azonban itthon nem várható tőle, ezért indokolt, hogy a lindenhofi telivérménesben helyezték el – hangsúlyozta az állatorvos. Németországban ugyanis a hazaiaknál huszonöt százalékkal jobb értékszámú kancákat fedezhet, és olyan utódai lehetnek, amelyek egy mérföldön tizenöt lóhosszal verhetik meg a magyar kancáktól származó utódait – fogalmazott.

 
Farkasházy Tivadar szerint nem szabad elvenni Overdose-tól egy nemzetközileg sikeres fedezőméni karrier lehetőséget azzal, hogy hazahozzák. Ijesztő példaként a korábbi magyar csodaló, Imperiál példáját említette meg, amely csak itthon és csak a magyar átlag alatti kancákat fedezett, és nem született tőlük hozzá hasonló képességű utódja.
Farkasházy Benedek, a pannoniaoverdose.hu szerkesztője konkrét adatokkal is szolgált. Eszerint Frankel, a világ legmagasabb értékszámával (147) rendelkező versenylova fedezőménként már első évében több mint ötszörösét kereste meg annak, amit versenylóként, pedig 14 versenyéből mindet megnyerte, köztük tíz Group 1-est, azaz a legnívósabbakat. Az ausztrál Star Witnesshez – amely Ascotban fej-fej mellett végzett Overdose-zal – alkalmanként 3 millió forintért lehet vinni egy-egy kancát fedeztetni, addig Overdose fedeztetési díja csak 1,2 millió forint – ismertette.

 
Farkasházy Tivadar szerint hiba folyton összemosni Overdose áfacsalással gyanúsított fő tulajdonosának a nevét a konzorcium öt további résztulajdonosáéval. Ezekhez az ügyekhez ugyanis az égvilágon semmi közük, ráadásul nekik köszönhető, hogy Overdose magyar tulajdonban maradt – mondta. Nem lenne szerencsés, ha a tulajdonostársak emiatt esetleg úgy döntenének, hogy eladják a lovat, és ezzel bizonytalanná válna Overdose további sorsa – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

Kép: Illyés Tibor