Munkalovak lustrája az Udvarhelyszéki Vágtán

Farkaslaka, Székelyderzs, Zeteváralja, Kápolnásfalu és Homoródalmás ad otthont a második Udvarhelyszéki Vágta futamainak.
A tavaly útjára indított vágta ezúttal is ötfordulós lesz, az első előfutamot június 7-én tartják Farkaslakán, a másodikat június 28-án Székelyderzsen, majd július 26-án folytatják a rendezvényt Zeteváralján. Az utolsó előfutamnak Kápolnásfalu ad otthont augusztus 10-én, a legjobb lovasok és csapatok pedig augusztus 30-án bizonyíthatnak a homoródalmási döntőn.
Idén négy kategóriában szervezik meg a vetélkedőt. A székely munkalovakkal versenyzők két kategóriában mérik össze tudásukat koruktól függően: a 16 év alatti lovasok a csikó kategóriában bizonyíthatnak, míg a 16 év fölöttiek a felnőtt kategóriában. Sportlovakkal is jelentkezhetnek az érdeklődők, ők külön osztályban vetélkednek. Továbbá külön kategóriában a lovardák hobbilovai, a huszárlovak, munkára nem használt hobbilovak, szervezetten, egyesületi, hagyományőrző keretek közt fellépő lovak is versenyezhetnek.
Az ügyességi vetélkedőn idén a lustra (a szó katonai összeírást, hadiszemlét jelent, a székely történelem sajátos forrását, a hadra köteles székelyekről a mustrák vagy hadiszemlék alkalmával öszszeállított összeírást jelöli) szellemében alakítják a futamok akadályait és feladatait. Így a lovasoknak menetből kell nyeregbe szállniuk, kardokkal és lándzsákkal kell bábukra támadniuk, számíthatnak többek között rúdakadályokra, billenő pallóra, bála fölötti ugratásra, karikafelvételre, korsóáthelyezésre is.
Emellett új elemként szerepel a versenyben a szlalom pályaszakasz, ahol oszlopok között kell majd kerülgetve haladni. A versenyzőket értékes díjakkal jutalmazzák: western- és sportnyereggel, valamint kantárszárral lehetnek gazdagabbak a legjobban teljesítő lovasok. A csapatversenyben a szintén sportnyerget, valamint egy Waum Péter fafaragó által készített emléktáblát kapnak a győztes trió tagjai, akik egy évig őrzik majd a vágta vándorlobogóját.

 

Forrás: http://www.kronika.ro