A lovak mentésének szolgálatában

A Gödöllői-dombság vonulatai között található a lovak és más bajba jutott állatok menedékhelye a Bottyán Equus Hungária Ló és Kutyaotthon. Az otthon dolgozói fáradhatatlan munkával igyekeznek segíteni az oda került állatokon.

Ahogy ők mondják: “Elhivatottságunk a lovak iránt érzett tiszteletünk, szeretetünk és tenni akarásunk végtelen.”

 

Mikor jött létre és mi a célja az alapítványnak?
A Bottyán Equus Hungaria Alapítvány 2001 óta végzi a bajba jutott, rossz körülmények között tartott, bántalmazott, idős vagy beteg lovak mentését, gondozását, gyógykezelését, valamint amint törvényes lehetőség adódik rá, új otthonhoz segítését.
Tudatosítani szeretnénk az emberekben, hogy az állatok érezni, szenvedni és szeretni képes élőlények. Hisszük, hogy egy állatot nem elég pusztán csak szeretni: okosan kell őket szeretni! Ismerni kell igényeiket, érteni kell viselkedésüket, meg kell teremteni számukra a legmegfelelőbb közeget, ahol fajukhoz, fajtájukhoz méltó körülmények között élhetnek.
Ezért szívesen fogadunk gyerekcsoportokat, hogy bemutathassuk állatainkat, s példamutatással neveljük őket az állatok, a természet szeretetére. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék az állatokat, aminek előfeltétele, hogy megtanulják a velük való bánásmódot és a róluk való felelősségteljes gondoskodást.

 

Hol található az otthon? Milyen körülmények között élnek a lovak?
Állatotthonunk Budapest közelében, Őrbottyánban található. A gondozásunkban lévő lovak tartási módja függ koruktól és egészségi állapotuktól, de alapvetően elmondhatjuk, hogy igyekszünk számukra természet közeli életmódot biztosítani, ami a lovakat megilleti. Ez azt is jelenti, hogy az egészséges állatok egész napjukat a legelőn töltik minden évszakban. Néhány idős, egészségi problémával küszködő lovunkat elkülönítve külön kis ménesben tartjuk az udvari karámunkban, ahol szem előtt vannak, s szüksége esetén könnyebben vethetők alá állatorvosi kezelésnek is. Az éjszakát istállóban, szabadba nyíló boxokban, vagy három oldalról fedett beállóban töltik.
Hányan dolgoznak az otthonban? Mindenki önkéntesként van ott?
Az Alapítvány maroknyi csapata családtagokból és néhány önkéntesből áll.

Természetközeli életmód.

Természetközeli életmód.

Minden paci örökbe fogadható? Pár mondatban elmondaná az örökbefogadás feltételeit?
Tulajdonképpen igen. A különbség az, hogy vannak névlegesen örökbe fogadható lovaink, mint pl. az állatkerti védencek. Őket nem lehet hazavinni, hanem egy bizonyos összegért örökbe lehet fogadni, amiről az alapítvány oklevelet állít ki. Az örökbefogadó tetszés szerint látogathatja a lovat, gondozhatja, kényeztetheti. A névleges örökbefogadás egy évre szól és természetesen meghosszabbítható. Egy lónak több névleges örökbefogadója is lehet. A hatóság által elkobzott, általunk rehabilitált lovakat a megfelelő bírósági végzés birtokában adhatjuk örökbe. Az örökbeadási feltételek szigorúak, mivel nem szeretnénk ugyanazt a lovat kétszer menteni, ezért személyesen ellenőrizzük a tartási körülményeket. Az örökbefogadási feltételeket a facebook oldalunkon és a honlapunkon is nyilvánosságra hoztuk. Talán a legfontosabb feltételekből néhányat felsorolnék: Teljes ridegtartásba nem adunk lovat. Szükséges legalább három oldalról fedett beálló, valamint legelő vagy tágas karám, ló társak. Nem adunk lovat iskola lónak, terápiás lónak, kertvégi lónak.

 

 
Jelenleg vannak lovak, amelyek gazdit keresnek?
Igen. Jelenleg hat lónak keresünk végleges otthont, a közelmúltban jelent meg a felhívásunk facebook oldalunkon, honlapunkon és a Lovasok.hu internetes lovas oldalon is.

 

 
Az örökbe adás után figyelemmel kísérik sorsukat?
Igyekszünk figyelemmel kísérni, de ez a tulajdonos együttműködésén is múlik. Vannak, akik rendszeresen tudósítanak a lovakról, de sokan vannak, akik nem. Éppen ezért olyan szigorúak az örökbeadási feltételeink, mert miután a ló elhagyta az Alapítvány területét, már mindig van egy bizonyos kockázat arra nézve, hogy a sorsa esetleg nem a reményeink szerint alakul.

Sok paci keres szerető gazdit.

Sok paci keres szerető gazdit.

Hogyan tudják megoldani a lakók orvosi ellátását és etetését?
Állandó orvosunk van, Dr Kurucz János állatorvos személyében, akit mondhatjuk, hogy éjjel, nappal hívhatunk, ha baj van.
A lovak etetése a legnagyobb költséget jelenti az állatotthon számára, mivel nagy hangsúlyt helyezünk a minőségi takarmányra és a legtöbb lovunknak abrakot is adunk az év nagy részében, mert a legelő nem tartja el őket még nyáron sem.
Ehhez hozzájön még az idős, kehes, ízületi problémákkal küzdő lovaink roborálása, esetleges gyógynövény kúrája, speciális vitaminokkal való ellátása.

 

 
Ez egy igen nagy elhatározással járó eladat. Volt segítségük az elején?
Állandó segítségünk elenyésző. Időről időre jönnek önkéntesek, majd el is maradoznak. Csak kevesen bírják azt a fizikai vagy lelki terhet, amit a lóvédelem ró az emberre, s az állandó szélmalomharcot a hatóságokkal, a gondatlan lótulajdonosokkal.

 

 
Sok áldozattal és lemondással jár a munkájuk. Melyek azok a pillanatok, amelyek erőt adnak a folytatáshoz?
Valóban nagyon nehéz utat választottunk, és sokszor ér bennünket olyan bántás, vagy kudarc, ami miatt meginog az erőnk, de a hitünk soha. Ezért, ha el is bizonytalanodunk, megyünk tovább az úton a mentésre szoruló lovakért. S hogy mi ad erőt? Maguk az állatok. Az a csodálatos metamorfózis, amikor látjuk, hogy a magába forduló, meggyötört, fizikailag és lelkileg is tönkretett roncs kezd ismét lóvá válni. Eltűnnek a bordái, élni kezd a szeme, érdeklődni kezd az ember, a külvilág iránt. Az, hogy érezzük, megbíznak bennünk. S amikor először látjuk őket, – akik hónapokkal azelőtt még menni is alig tudtak – vidáman vágtázni a legelőn, akkor valami nagyon jó érzés önti el a szívünket és akkor érezzük igazán, hogy ezért érdemes harcolni.

Hála a sok gondoskodásnak a lovak ismét erőre kapnak.

Hála a sok gondoskodásnak a lovak ismét erőre kapnak.

Mi a legközelebbi cél, amit szeretnének megvalósítani?
Nagyon sok célunk van, melyek sajnos anyagi és fizikai értelemben is korlátokba ütköznek. Régi vágyunk, melynek legalább egy részét szeretnénk idén megvalósítani, az istálló és a beállók felújítása, új beálló építése a legelő szélén, hogy lovainknak a nyári melegben több védelmet tudjunk biztosítani az égető napsugárzás és a rovarok ellen.

 

 
Lovas nemzet vagyunk, ezért is megrendítő látni a bajba jutott lovakat és természetesen a többi állatot is. Mit tanácsol a tudatos állattartással kapcsolatban, hogy kedvenceinknek ne ilyen sorsa legyen?
A felelet már a kérdésben benne van: tudatos, felelősségteljes állattartást. Mert egy lovat, de bármilyen állatot nem csak megvásárolni kell, de megfelelően tartani is. S a lovak esetében ez különösen nehéz és kényes szempont, hiszen a lótartás költséges, időigényes és nagy szakértelmet feltételez. Mindemellett persze nem hanyagolhatóak el azok az emberi tulajdonságok sem, mint a türelem, az empátiakészség, a szeretni tudás.
Viccesen fogalmazva, aki azt akarja, hogy lova jól érezze magát vele, s ő is a lovával, annak meg kell tanulnia lóul, hogy ne tehessék őt lóvá!:-)

A facebook oldalukon (https://www.facebook.com/BottyanEquus ) figyelemmel kísérheted az otthon történéseit, a lakók felépülését. Német nyelvű facebook oldaluk (https://www.facebook.com/BottyanEquusPferderettung) is elérhető.

  Képek:facebook.com/BottyanEquus

Lisovszki Anda