Spanyol lovasiskola

A Spanyol lovasiskola Bécsben található, ahol kifejezetten csak lipicai lovak kiképzésével foglalkoznak. A bemutatókat az egykori császári palotában, a Hofburg gyönyörű előadótermeiben lehet megtekinteni. Ez az épületegyüttes a Heldenplstzon áll, amit csak Burgnak szokás nevezni. Ugyanolyan színvonalon, már 1735 óta folyik a kiképzés, aminek fontos szerepe van a klasszikus lovaglás megőrzésében.
Az iskola története I. Ferdinánd császár fiával, II. Miksa császárral kezdődött. 1526-ban létrehozta a kladrubi ménest, amit a későbbi iskola alapkövének is tekinthetjetük.

A lovak négy éves korukra kerülnek az iskolába, ekkor lesz a színük hófehér, a születést követő fekete szín után. Ekkor veszi kezdetét a négy éves kiképzés, ez idő alatt elsajátítják az ügetés, lépés, piruett alapfeladatokat. Emellett a ló szoborszerű megállását és mozdulatlanságát is sokáig gyakorolják.
A ballett elemeit képező lépések a reneszánsz korig nyúlnak vissza, a harc során lovaglási technikát jelentett a harcosoknak.
A lovasok korhű öltözetben, harsonák közepette vonulnak be.

A leghíresebb figurák:
Courbette: meghajlás

abouthorses gportal hu

Levade: a ló felágaskodik, miközben a hátsó lábainak a csonkjai szinte a talajt érik

adventbecsben hu 2

Croupade: a ló a levegőbe ugrik, miközben mellső és hátsó lábait a hasa alá húzza

equivox de

Capriole: a ló a levegőbe ugrik, miközben a hátsó lábaival kirúg

utazas sk

Piaffe: topogás, a ló egy helyben jár, gyakran két  oszlop között

hetedhetorszag hu

 

Kép: adventbecsben.hu
equivox.de
utazas.sk
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyol_lovasiskola_%28B%C3%A9cs%29