Shergar az elrabolt ló

„Shergar a világ legnagyszerűbb versenylova, tulajdonosa pedig a világ leggazdagabb embere volt. Ez volt minden idők legszenzációsabb sporttörténete” – mesélte Derek Thompson szakkommentátor a CNN-nek. „Csak kóvályogtunk. Elraboltak egy lovat? Még sosem történt ilyesmi azelőtt.”

 

Két évvel a visszavonulása után rabolták el álarcos rablók az ír csodakancát. 1983 február 8-án a Ballymany Stud farmról  – ahol 1981-től tenyészlóként élte mindennapjait – Jim Fitzgeraldot, a farm vezető lovászát egy autóba tuszkolták, a lovat pedig egy lószállítóba. Hosszú kocsikázás után kirakták azzal a figyelmeztetéssel, hogy ne hívja a rendőrséget.

„Aztán egy sor rosszul kezelt telefonhívás miatt majdnem nyolc óra is eltelt, mire a rendőrség tudomást szerzett az esetről.A rablás nagyszerű időzítése is akadályozta a nyomozást – egy nappal az egyik legnagyobb ír versenyló árverés, a Goff előtti napon történt, és az utak tele voltak lószállító autókkal, melyek Shergar-hoz hasonló állatokat szállítottak.

 A hatóságok nem találták meg az elkövetőket, viszont később váltságdíjat követeltek Aga Khan milliárdos üzletembertől, a ló tulajdonosától. Több lóverseny szakújságírón keresztül akartak tárgyalásokat lefojtatni – többek között Derek Thompson-on keresztül – az „Eoropa Hotelben”. Több telefonhívás is zajlott, amik mivel 90 mp-nél rövidebb ideig tartottak, nem tudták lenyomozni azokat. A 2 millió fontos váltságdíjat viszont nem fizették ki, megakadályozva ezzel a további elrablásokat. Soha nem találták meg az elrablókat, sem a lovat vagy a holttestét.

Több összeesküvés elmélet született a ló elrablásával kapcsolatban, mégis a IRA-t tartották a legvalószínűbb elkövetőnek, bár hivatalosan sosem gyanúsították meg a tagjait. 

 

„Minden alkalommal, mikor felhívtak a rablók, más-más kódszót használtam – egy-egy híres versenyló nevét – hogy tudjam, hogy ugyanaz a fickó hív-e vissza.” mesélte Thompson. „De volt egy név, melyet nem mondtam el senkinek, és mikor elolvastam O’Callaghan könyvét ott állt az a bizonyos kódszó. Nagyon megrázó volt.”

 

Forrás: fortunaweb.hu