Lóverseny- fogadás

Hazánkban a galoppra és az ügetőre is egyformák a fogadástípusok. Ezek úgynevezett totalizatőr-típusú játékformában valósulhatnak meg. Ez azt jelenti, hogy egy közös kasszába befolyt pénzösszeg oszlik meg a nyertesek között. Az alaptétre, hivatalosan osztalékra nyert összeg mindig a futam után kerül kiszámolásra és kihirdetésre. Az alaptét ára 200 forint.
Az angol sportfogadási szokásokkal szemben, hazánkban nem lehet bukmékereknél játszani, ez a fogadási rendszer Magyarországon a II. világháború után megszűnt. (Ebben az esetben a játékos már a fogadás megtételekor tudná, mennyit nyerhet). A totalizatőr rendszerben az osztalék attól függ, hogy a feltett tétek összértékét a törvényben és az engedélyezett játéktervben előírt százalékok (ma összesen: 30,6 %) levonása után hányfelé kell szétosztani. Amennyiben a nyerő fogadások aránya alacsony, magas lesz az osztalék, ha sokan találtak, keveset lehet nyerni.

 
Fogadások:
Tétre:
Ennél a fogadás típusnál egyszerre egy lóra lehet fogadni, itt a győztes lovat kell eltalálni. A kasszánál először a feltenni kívánt pénzösszeget, majd a tétre szót, végül a választott ló számát kell mondani. Tehát: „Kérem 200 forintért a 3-ast tétre!”
Tétfogadásnál akkor lehet nyerni, ha ebben az esetben a hármas számú ló végez az első helyen, más esetben vesztes szelvénye van a fogadónak.
Egy futamban több lóra is tehető tétfogadás. Ebben az esetben a nyeremény nem túl magas, a tét 3-8-szorosát jelenti.

 

 

Helyre:
A játékos által fogadott lónak az első háromban kell végeznie. Ha hét vagy kevesebb ló indul a futamban, a fogadás csak a verseny első két helyezettjére vonatkozik. A fogadás így néz ki: „ Kérem 200 forintért a 3-ast helyre!”
Kedvelt fogadás típus, hiszen itt a nyerés a lényeg az mindegy, hogy hányadikként futott be a ló. Nyolc-tíz lóból könnyebb egy helyezettet kiválasztani, így a nyeremény összege rendszerint igen alacsony.

 

 

Befutóra:
Ennél a fogadásnál az első két helyezetett kell eltalálni helyes sorrendben. Vagyis arra lehet fogadni, hogy melyik ló lesz az első illetve a második. Tehát abban a sorrendben történik a lovak sorszámának a bemondása, amilyen sorrendben várható a befutásuk. Tehát: „Kérem 200 forintért befutóra a 3, 4-et!”
Másképp is meg lehet fogalmazni: „Nyerőnek a 3-ast, és hátra/mögé a 4-est!”
Ha a fodagó nem biztos a sorrendben, nem kell két alkalommal fogadnia, elég, ha az előbbi fogadást fordítva is megjátssza. Ekkor a bemondás végén az oda-vissza, vagy a boksz kifejezést lehet használni. Tehát:”Kérem 200 forintért a 3,4-et oda-vissza!”
A várható nyeremény is igen magas lehet, ha nem két favoritra tesznek a játékosok, és győznek. A legalacsonyabb szorzóktól a legmagasabbakra is volt már példa a játék történetében, például 20 forintra 74 ezer forint, vagy még korábban 10 forintos alaptétre több mint 50 ezer forintos nyeremény, ami akkoriban egy autó árával ért fel.

 
Hármasbefutóra:
Az első három helyezettet kell a játékosoknak eltalálniuk helyes sorrendben. A fogadás a következőképp néz ki: „Kérem 200 forintért az 1-7-3-at hármasbefutóra!”
Célszerű azt is hozzátenni, hogy „ebben a sorrendben” vagy „zsinórban” kérjük a fogadást.
Ebben a játékban gyakori a variációs, vagy bokszra való fogadás. Ez három ló esetében hatféle variációs lehetőség, ezért 6-szoros tétet igényel. Ehhez szerencsére nem kell hat különböző fogadást megtenni, egyetlen cédulán is jelölhetők a játékosok kombinációi. Lehetőség adódik háromnál több ló legfeljebb 9 egyidejű fogadására, akár fel is parcellázva programszámaikat, különféle helyezésekre. Ha valaki úgy véli, hogy a futamot az 1-es, vagy a 8-as ló nyeri, a 2,4,5 közül várja a második helyezettet és a 7,10-es lovakat csak harmadiknak gondolja, akkor egyetlen bemondással megválthatja tikettjét a következő módon: „Kérem 200 forintos téttel hármasbefutóra az 1-est és a 8-ast nyerőnek, a 2-est, a 4-est és az 5-öst másodiknak, a 7-est és a 10-est harmadiknak!”
Itt a megtett variációk számának megfelelően kell kifizetni az összeget. Itt érhető el a legmagasabb nyeremény, hiszen három helyezettet elég nehéz megtippelni, főleg helyes sorrendben.

 

 

Mezőnyre:
Ez egy speciális lehetőség. Lényege abban áll, hogy amikor a játékosok nem kívánnak választani a lovak közül, a mezőny szó bemondásával valamennyi induló lóra érvényes fogadást kötnek. A mezőny nem önálló fogadástípus. Ha a tét keretein belül játsszák, bármelyik ló nyerés esetén, mehetnek a kasszához pénzükért, ha a hely keretein belül, akkor három biztos találattal számolhatnak.
Befutó és hármasbefutó fogadásnál mezőny megjátszása igen drága lenne, így rendszerint csak az egyik helyezés bemondásához használják. Ha például egy játékos biztos a győztes lóban, és fogad rá, de a második helyezettel kapcsolatban bizonytalan, befutó játéknál a második helyezésre a mezőnyt kéri. A mezőny ilyen esetben sem olcsó választás, de gyakran nagyon is kifizetődő.

 

 

Hatosbefutóra:
Ennél a fogadástípusnál a futamon első hat helyezett lovat kell eltalálni pontos sorrendben. Az egyszerűség érdekében ajánlott a játék lebonyolítását segítő fogadócédulákat használni, ezek előre kitöltve adhatók le a kasszánál. Ezek a cédulák egyébként természetesen az összes többi fogadásfajtához is használhatók.
A hatosbefutó egy igazán nehéz, viszonylag fiatal játékforma, és ezért még nem is túl népszerű. Az említett okokból kifolyólag ennél a fogadástípusnál tendenciaszerűen megfigyelhető a nyereményalap hosszú időn át (olykor hónapokig) való halmozódása.

 
Tét és Hely:
Ez egy különlegesebbnek számító, kombinált fogadásfajta, amelynél egy tiketten tétre és helyre lehet fogadni egyszerre. A bemondás folyamata nem tér el az előzőektől. Szintén pontosan megfogalmazva kell kérni a fogadást, tétre is, helyre is. Például így: “Kérem 500 forintért tétre is, helyre is a hetest!” Ezt összeköthető más hellyel vagy téttel, amit be lehet mondani például a következő módon: “Kérem 500 forintért tétre is, helyre is a hetest és 200 forintért helyre a 12-est!” A fogadások pozitívuma, hogy nyeremény tekintetében nem függnek össze egymással, bármelyik fogadásra fizetnek helyes tipp esetén annak ellenére, hogy a szelvényen lévő többi fogadás sikeres volt-e.

 

 

Halmozás:
Az előző fogadástípustól eltérően halmozásnál csak abban az esetben nyernek a játékosok, ha minden tippjük sikeres. Ezzel a kombinált lehetőséggel ugyanis több futam egy-egy lovára lehet fogadni, tétre, helyre, vagy vegyesen, és maximum 4-et enged a rendszer. A HALMOZÁS fogadásra feltehető legkisebb összeget (téteket) a fogadást szervező határozza meg. A tét minimumösszege 200 Ft. Az egyes fogadások esetén az elhelyezhető legmagasabb fogadási összeg értéke 9800 Ft.
Az elhelyezhető fogadások összege a minimum 200 Ft-os alapfogadási egység és a maximum 9.800 Ft-os fogadási egység között 200 Ft-onként változik (léptetés). A nyeremények összeszorzódva az utolsó tippig újabb tétet jelenthetnek. Ez azt jelenti tehát, hogy alacsonyabb összeggel, több futamon keresztül is átívelhet a játék, és a játéksorozat végére kis tétből is komoly összegek alakulhatnak ki. Ha az adott futamokban magas a tét- és helyjáték összforgalma, a játékos megnőtt tétje sem csökkenti jelentősen a kifizetendő nyereményösszeget.

 

Forrás: fortunaweb.hu

Kép: Lisovszki Anda