Cowboykaland: szürkemarhákat próbálnak befogni a lovasok

Veszélyes, szerszámszaggató mutatványokat követel a lovasoktól a terelés. A marhák egy bölcskei portáról szabadultak ki.

Különleges kalandra, kóborló szürkemarhák befogására vállalkozott egy valamikori bugaci csikós, Maszlag Gábor a bölcskei hivatal felkérésére. Másfél hete terelgetik az állatokat Bölcske és Madocsa között, de egyelőre nem jártak sikerrel. Örömteli hír azonban mégis van, március 24-én egy bikaborjúval gyarapodott az állomány.

A történet előzményeiről Bölcske jegyzőjétől, dr. Girst Juliannától értesültünk. A szürkemarhák decemberben egy bölcskei portáról szabadultak ki. Akkor hat kifejlett állat és egy borjú szökött meg, utóbbi közben eltűnt. A probléma megoldása egyre sürgetőbb hiszen hat-hét, határban kóborló szürkemarha nemcsak félelmet kelt, de kárt is okozhat a szántóföldeken. A történethez hozzátartozik, hogy az állatokról lemondott a tulajdonosuk.

A jegyző azt mondta, miután maga is állatbarát, a kilövés szóba sem jöhetett, mindenképpen humánus megoldást igyekezett keresni, ami – mint gyorsan kiderült – nem is olyan egyszerű. A Duna Dráva Nemzeti Park szakmai tanáccsal segített, de a gyakorlati megvalósítást nem ők, hanem az egykori bugaci csikós vette kézbe, aki dunaföldvári ugyan, de lova van Madocsán. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert egyrészt Madocsáról csatlakoztak hozzá néhányan és az állatokat is oda igyekeznek beterelni. Maszlag Gábor azt mondta, maga sem gondolta, hogy ez ilyen nehéz feladat lesz. Igen lassan haladnak, mert sokkal nehezebb hat állatot együtt tartani, mint egy csordát. Az állatokat rendszeresen etetik, és amikor van néhány órányi szabadidejük, felnyergelnek és „araszolnak” Madocsa felé. A legújabb terv az, hogy megpróbálják befogni a borjút és az anyját, abban bízva, hogy a többi állat csatlakozik hozzájuk. Maszlag Gábor átmenetileg befogadja a hét állatot és megpróbál keresni valakit, aki vállalja a továbbtartásukat.

Nem veszélytelen kaland

Bizony voltak izgalmak, a borjú születésén kívül is, hiszen a marhák mögött vágtatva nincs idő a legjobb, legkönnyebb utat megkeresni, azaz a szó szoros értelmében árkon-bokron gázolva terelgették az állatokat és akadtak szerszámszaggató manőverek is. – Nekem a kantárszáram és a martingálom szakadt el – mesélte Maszlag Gábor, hozzátette, a lovak és a lovasok is eléggé fáradtak. A körültekintő, hozzáértő megközelítés ellenére megesett, hogy visszafordultak a marhák, így másfél hét után is nagyjából három kilométernyire vannak a céltól.

 

Vida Tünde

 

Forrás: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/cowboykaland-szurkemarhakat-probalnak-befogni-a-lovasok-604076

Kép illusztráció: pixabay.com