Brit vadlovakat engedtek szabadon Csehországban

Nagy-Britanniából érkezett vadlovakat engedtek szabadon a hét végén egy negyvenhektáros közép-csehországi területen egy nagyszabású természetvédelmi projekt keretében.
A tizennégy kancát még januárban szállították át a szigetországból a Prágától mintegy negyven kilométerre keletre fekvő Milovicébe, egy volt katonai körzetbe – közölte Dalibor Dostál, a Ceská krajina (Cseh táj) nevű civil szervezet képviselője.

A lovakat egy Európai Unió által támogatott projekt keretében hozták Csehországba: a kezdeményezés célja, hogy megmentsék a milovicei térség veszélyeztetett lepkéit és egyéb eltűnőben lévő állat- és növényfajait.
Brit vadlovakat engedtek szabadon Csehország középső részén
A lovakat mostanáig egy kéthektáros legelős területen szoktatták hozzá az új környezethez és a tervek szerint áprilisban egy csődör is érkezik hozzájuk.

A Milovice közelében állomásozó szovjet csapatok az 1990-es évek elején vonultak ki az országból, azóta nagyon elszaporodtak az agresszív fűfélék és egyes fás szárú növények, amelyek veszélyeztetett fajokat szorítanak ki. Az elgondolás szerint az agresszív füvek lelegelése révén az állatok jelentősen hozzájárulhatnak a terület ritka növény- és állatfajainak megóvásához.

A természetvédők úgy vélik, hogy főleg két veszélyeztetett faj, a boglárkalepkék családjába tartozó szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) és a lepkefaj táplálékául szolgáló Szent László-tárnics (Gentiana cruciata) megóvásában segíthetnek.

 

Forrás: MTI

Kép: pixabay.com