Legősibb lófajta: Arab telivér

A könnyű csontozat, szikár végtagok mellett ez a fajta öt ágyékcsigolyával rendelkezik a hattal szemben. Legfontosabb alapítója a világ lófajtáinak. A legtisztábban örökítő, legősibb lófajta.

 
Tenyésztése: Eredete időszámításunk előtti 2500 évre nyúlik vissza. Bizonyítják ezt a korból fennmaradt művészi ábrázolások, valamint a sivatagi lóhoz kötődő beduin nép mondái.
Az angol telivér kialakulásában jelentős szerepet játszott. 1967-ben megalapították az Arab Lovakat Tenyésztők Nemzetközi Szövetségét (WHO), amely alapos vizsgálatot rendelt el az arab telivért tenyésztő országok törzskönyveiben. Amelyik ló vagy ivadéka szerepel bármely, a WAHO által elfogadottnak nyilvánított arab telivér törzskönyvben, arab telivérnek számítanak.
Őseik időszámításunk előtti időkből Közép-Ázsiából kiindulva terjedt el Mezopotámiában, Egyiptomban az Arab-félszigeten egészen a Pireneusok hegyláncáig. Mozgékonyságuk és igénytelen természetük miatt a harcban vették nagy hasznukat.
A mohamedán vallás is említi tenyésztésüket, a sivatagi törzsek Mohamed próféta tanítása szerint folytatták a tenyésztésüket.
A wahabita törzs lovai állóképességükkel, szépségükkel kitűntek a többi törzs lovai közül. A háború alatt a lóállomány legnagyobb része egyiptomi kézre került, az El Zahraa ménesben azóta is folyik a tenyésztése. Az angol telivér nemesítésében is fontos szerepük volt.
Hátaslóként és szívós természete, keménysége miatt távlovaglásra is ideális. Galoppban, fogatban is kiváló, sokan szépsége miatt hobbilóként tartják.

 
Tulajdonságok: A farok selymes, finom, amit sohasem nyírnak. Kemény, jó alakú, ellenálló paták. Lapos lábtő, rövid lábszárak jellemzik. Ívelt bordák, rövid, erős kissé süllyedt hát, mély mellkas. A mar nem kifejezett. A sörény szintén selymes, finom szőrű. A lapockák kevéssé dőltek. A különleges fejforma gyakran csukafej, kicsiny, elvékonyodó pofával, amelyen hatalmas, szélesen ülő szemek vannak.

 
Származási hely: Közép-Ázsia: Arab-Félsziget
Vérmérséklet: Nemesvérű
Szín: Bármilyen szín, kivéve a tarkát
Marmagasság: 150-155 cm között

 

Kép: http://wallpaperswa.com