A foltjairól híres Appaloosa

Amerikai Egyesült Államokból származó kitűnő hátaslovak. Nevét a Paoluse folyó nevéről kapta. Jellemző rájuk a különleges foltjaik, amik a tenyésztés szempontjából is fontos tulajdonságuk.

Tenyésztése: A cree indiánok birtokába, a XVIII. században a spanyol hódítók lovait elrabolva került.
Mivel félvér és kiterjedten keresztezik a quarter lóval, ezért tulajdonságai vegyesek, tág határok között mozognak. A legjobb lovakat az arányos testfelépítés és a hibátlan lábszerkezet jellemzi.
Tipikus ismertetőjele a szemein fehér ínhártya van, (fehér szín a szemben, mint az embereknél), rózsaszín bőrpigmentáció az orrlyukak és a lágyrészek körül valamint, függőlegesen csíkozott paták.
Kitűnő ugrólovak, emellett barátságos természete miatt nagyon jó hátasló, hobbilóként éppúgy hasznosítják mint sportlóként. A díjlovaglásban, távlovaglásban is elterjedt.
Tulajdonságok: Alapvető feltétel, hogy a végtagok szabályosak legyenek, a kemény paták gyakran függőlegesen csíkozottak. A test mély, a bordák jól íveltek melyek jól tágulnak. A quarter lóval való keresztezésnek köszönhetően a test tömör, erős farral. A fejnek jellegzetes karaktere van, a foltosság itt is jelen van. Sörénye rövid és ritka, szemeit fehér ínhártya veszi körül.
A legfontosabb tulajdonsága a színe: öt elismert szőrszínt tartanak nyilván a fajtánál.
• Párductarka: ebben az esetben a túlnyomóan fehér szőrszínű ló egész testén sötét, ovális kisebb kiterjedésű színes foltok vannak. Fekete, pej vagy sárga színű párductarkák léteznek.
• Hófedte tarka: az egész testet beborítják a foltok, főképpen a far körül (sabraktarka).
• Deres: Sötét alapszín, nagyobb fehér foltok, vagy pettyes takaró.
• Márványtarka:nagyobb színes foltok a jellemzőek, amelyek tűzötté válhatnak, az egész testen elszórva.
• Agáttarka: fehér és színes szőrök keverednek a testen.
Származási hely: Amerikai Egyesült Államok: Oregon
Vérmérséklet: Melegvérű
Szín: Különleges foltos
Marmagasság: 150-160 cm között

 

Forrás:wikipedia.org

Kép:pixgood.com